Mintegy 600-an tértek haza a földi paradicsomba, többen két év után

legnapsütöttebb helyek Kiribati
Vacant land is at a premium on Tarawa atoll, capital of the vast archipelago nation of Kiribati 11 September 2001, which has offered to accept some of 670 mainly Afghan refugees bound for neighbouring Nauru. Nauru is largely unprepared to accommodate some 521 refugees currently onboard the Australian troop carrier "Manoora". Another 150 refugees onboard will be flown directly to New Zealand. AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD
Vágólapra másolva!
Befejeződött a projekt, melynek keretében összesen mintegy 600 tengerészt szállítottak haza a parányi óceániai szigetországba, a paradicsomi szépségű Kiribatiba. Mára az utolsó, a járvány miatt külföldön ragadt tengerész is hazatérhetett, miután sokan két éve nem voltak otthon.
Vágólapra másolva!

Befejeződött az a projekt, melynek keretében hazaszállítottak mintegy 600, külföldön ragadt kiribati tengerészt. Az utolsó hat személy hétfőn landolt Tarawán, az óceániai ország fővárosában.

Ezzel lezárult a két évig tartó hazaszállítási folyamat, melyben kiribati kormánya mellett munkáltatók, szakszervezetek, valamint civil szervezetek is részt vettek

– írja a gCaptain a Nemzetközi Hajózási Kamara közlése alapján.

A tengerészek a világjárvány miatti globális utazási korlátozások eredményeként nem térhettek haza. Ezek a protokollok globálisan tengerészek százezreit érintették, és voltak olyanok, akik akár két évig nem láthatták a családjukat.

A kiribati kormány egyébként a járvány időszakában „zéró covid" politikát alkalmazott, vagyis teljes korlátozást vezetett be a beutazásra. A tengerészek munkaadói még 2021 elején kezdték el elhelyezni a dolgozókat Dániában és Németországban, ahogy lejártak a szerződéseik. A cégek szállást és ellátást is biztosítottak a dolgozóknak, amíg azok a kiribati szabályok enyhítésére vártak. A tengerészeknek a vakcinát is biztosították, ha nem voltak beoltva a szerződés ideje alatt.

Hazatérhetett az utolsó külföldön ragadt kiribati tengerész is Forrás: Vyshnivskyy / Shutterstock

Az első hazaszállítások 2020 novemberében kezdődtek, és 2021 áprilisára 362 kiribati tengerész térhetett vissza a Fidzsi-szigeteken keresztül Tarawára. 2021 novemberében pedig 141 dolgozó térhetett haza egy hajón, melyet a munkaadójuk bérelt.

2022 elején aztán további 73 tengerészt szállítottak haza (10 fős csoportokban), a kiribati kormány, a munkaadók és egy, a tengerészeket támogató vallási szervezet segítségével.

Most pedig már az utolsó 6 tengerész is otthon van, akik egy kormányzati létesítményben töltik le a kötelező karantén időszakát.