Megdöbbentő, de az orosz rubel az év legerősebb devizája

rubel
2776910 01/21/2016 Russian banknotes and coins. Vladimir Trefilov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az orosz állami beavatkozások hatására ma már a rubel az év legerősebben teljesítő devizája az amerikai dollár ellenében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi szankciók ellenére az orosz rubel az idei év eddigi legjobban teljesítő devizája. A rubel ugyanis 2022-ben több mint 11 százalékot erősödött az amerikai dollár ellenében – írja a Yahoo Finance.

Ezzel a rubel a Bloomberg által követett 31 fő deviza körében megelőzte a brazil realt, amely idén 9 százalékos pluszban áll a dollárral szemben.

A rubel erősödését azonban kevesen tudják csak profitra váltani a devizapiacon, ugyanis Moszkva egy sor tőkeszabályozást vezetett be, melyek a nyugati szankciókat hivatottak ellensúlyozni.

A rubel idén már több mint 11 százalékot erősödött a dollár ellenében Forrás: RIA Novosti/Vladimir Trefilov

A szabályozások részeként Oroszország követelte, hogy az országából érkező olajért és földgázért rubelben fizessenek a vásárlók, illetve arra kényszerítette az exportőr vállalatokat, hogy a profitjuk 80 százalékát rubelre váltsák át.

Mindazonáltal a rubel erősödése azt mutatja, hogy Moszkva tőkepiaci beavatkozása, nemzetközi összevetésben, sikeresnek számít.

Korábban ugyanis Argentína és Törökország is vezetett be hasonló intézkedéseket, ám jóval szerényebb eredményekkel.