Riasztást adtak ki, újabb fontos nyersanyagból fogyhat ki a világ

ón, tin
Vágólapra másolva!
Noha a kitermelés az elmúlt időszakban fellendült, továbbra is súlyos ónhiány van a világpiacon. Az ón árának tartós emelkedése pedig komoly hatást gyakorolhat a világgazdaságra, különösen az elektronikai cikkek területén keresztül.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Ónszövetség (ITA) jelentése szerint a globális finomított óntermelés 11 százalékkal, 378.400 tonnára emelkedett tavaly.

Mindeközben viszont a kereslet is bővült, különösen az elektronikai cikkek ágazatában, amely a felvevőpiac túlnyomó többségét adta

– írja az Oilprice.com.

2021 decemberében a teljes keresletnövekedés 32,6 százalékos volt a megelőző évhez képest. Márciusra némi enyhülés mutatkozott, és a kereslet bővülése 23 százalékosra mérséklődött. Ennek ellenére a Capital Economics szakértői azzal számolnak, hogy a globális ónigény elég erős ahhoz, hogy rövidtávon magasan tartsa az árakat.

A piac feszességét jól mutatja, hogy a londoni fémtőzsde (LME) ónkészletei mindössze 640 tonnával emelkedtek január óta, és 2685 tonnán tetőztek, ami kirívóan alacsony szintnek számít. Ez a mennyiség a globális ónigényt mindössze két napig tudná kielégíteni.

Ráadásul Kína ebben az évben nettó exportőrből nettó importőrré vált az ónpiacon, ami nagyjából 2000 tonnát szívott el a kínálatból. Ezzel pedig tovább nőtt a fém piacára nehezedő nyomás.

Némi optimizmusra ad viszont okot, hogy az elemzők szerint a következő 12-18 hónapban enyhülhet a nyomás. Az elektronikai cikkek iránti globális kereslet ugyanis várhatóan csökkenni fog. A Capital Economics elemzése is azt hangsúlyozta, hogy a félvezetők értékesítésének növekedése 2021-ben már lassulni kezdett.

Az ón világpiaci ára tehát egyelőre stabilan magas, azonban a bányák kibocsátásának helyreállása, és a kereslet enyhülése már arra utal, hogy jöhet némi árcsökkenés az év második felében.