Csökkentheti a brit GDP-t a királynő évfordulójára elrendelt munkaszüneti nap

II. ERZSÉBET, uralkodó, brit, 70. évforduló, trónra lépés
Postcards of Britain's Queen Elizabeth II are seen on display outside a souvenir shop close to Buckingham Palace in central London, on January 28, 2022. - Pomp, pageantry and puddings will form the centrepiece of celebrations to mark Queen Elizabeth II's 70 years on the throne. The 95-year-old monarch's Platinum Jubilee begins on February 6 -- the date in 1952 when she became queen after the death of her father, King George VI. Britain's longest-serving monarch will be the only queen or king in the country's long history to have ruled for 70 years. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában munkaszüneti nap lesz csütörtökön, ugyanis az ország ekkor ünnepli II. Erzsébet királynő uralkodásának 70. évfordulóját. Az elemzések szerint azonban ez jelentős hatást gyakorol majd a brit gazdaságra. Olyannyira, hogy a munkaszünet miatt zsugorodhat is a GDP a második negyedévben.
Vágólapra másolva!

Az idei második negyedévben csökkenést mutathat Nagy-Britannia bruttó hazai terméke (GDP), mégpedig (részben) épp a brit uralkodó miatt. Csütörtökön ugyanis munkaszüneti nap lesz az országban, mivel ekkor ünneplik II. Erzsébet királynő trónra lépésének 70. évfordulóját.

A Bloomberg Economics a korábbi ünnepek alapján megvizsgálta a jubileumi ünnepség lehetséges gazdasági hatásait.

Az elemzők arra jutottak, hogy a szabadnap közel fél százalékponttal csökkentheti a brit GDP-t a második negyedévben.

A szünnap miatt kieső termelékenység mellett az egészségügyi ágazat teljesítményének csökkenése is hozzájárul a gazdaság zsugorodásához. Így jön ki, hogy a Bloomberg előrejelzése szerint a brit GDP 0,4 százalékkal csökkenhet az idei második negyedévben.

A kiesés azonban értelemszerűen időszakos,

vagyis az elemzők attól nem tartanak, hogy a következő negyedév is csökkenést mutat majd.

Így Nagy-Britannia várhatóan elkerüli az úgynevezett technikai recessziót, vagyis azt, hogy két egymást követő negyedévben csökkenjen a GDP-je. Az elemzők jelenleg 0,3 százalékos növekedést várnak a harmadik évnegyedre.

Gazdasági visszaesést hozhat Nagy-Britanniában II. Erzsébet királynő megünneplése Forrás: AFP/Chris Jackson

A mostani becslés azért is fontos, mert rávilágít arra, Nagy-Britannia milyen nehézkesen képes csak talpra állni a koronavírus-járványból adódó gazdasági nehézségekből. Noha az ország termelése erőteljesen megugrott az újranyitásokkal, a fogyasztói hangulat az elmúlt hónapokban jelentősen romlott. Ráadásul a 40 éves csúcsot döntő infláció általában is jelentős visszatartó erővel bír a gazdasági növekedésben.

Az ünnep kapcsán az is fontos szempont, hogy sokan úgy dönthetnek, szabadságot vesznek ki a napokban, és hosszú hétvégét terveznek maguknak.

Ez pedig, tömeges jelenségként, ugyancsak visszafoghatja a brit termelést – tette hozzá Silvia Dall'Angelo, a Federated Hermes vezető közgazdásza.

A szakember azonban úgy látja, a plusz szabadidő végső soron kedvező gazdasági hatással is járhat. A dolgozók ugyanis jobban ki tudják pihenni magukat, ami növelheti a termelékenységüket.