Állami pénzt kapott a talpra álláshoz egy brit kocsmatulajdonos, az ISIS-nek adta

Az ISIS harcosai
Vágólapra másolva!
Várhatóan az illetékes brit bíróságra kerül az ügy, amelynek középpontjában az áll, hogy egy volt kocsmáros több ezer fontot küldött a brit adófizetők által finanszírozott, a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt a vállalkozásának ítélt kölcsönből a szíriai Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezetnek – írja az Insider.
Vágólapra másolva!

A 42 éves Tarek Namouz-t nyolcféle bűntény elkövetésével vádolják, köztük a terrorizmus finanszírozására irányuló megállapodás megkötésével és terroristákkal kapcsolatos információkat tartalmazó videók birtoklásával is.

Namouz állítólag 2020 novembere és 2021 májusa között finanszírozta a terrorcsoportot.

A vád ügyvédje elmondta a bíróságnak, hogy Namouz "a koronavírus-járvány kapcsán neki folyósított, úgynevezett visszapattanó finanszírozási kölcsönökből származó bevételét küldte az Isisnek".

Az ISIS harcosai Forrás: Twitter

A visszapattanó hitelprogramot 2020 májusában vezették be az Egyesült Királyságban, amelyet a koronavírus miatti zárlat elején indítottak el,

ennek keretében a vállalkozások a kormány által garantált és a kereskedelmi bankok által folyósított célzott kölcsönöket vehettek fel.

A The Times oknyomozó újságíróihoz eljutott információk szerint a határon egy hatalmas bőröndnyi készpénzt foglaltak le, amely feltehetően az ilyen típusú kölcsönből származtak.

A brit kormány 47 milliárd fontot fordított erre a típusú hitelre, ebből 17 milliárd fontot várhatóan soha nem fizetnek vissza, és további 4,9 milliárd fontból bűncselekményeket finanszíroztak a hitelt felvevők.

Namouz ügyvédje szerint a vádlott bíróság elé szeretné vinni az ügyét, ahol vallomást tenne. A bírósági tárgyalásra legkorábban idén novemberben kerülhet sor.