Mégis kivonulhat a gyárak egy része Kínából?

Farmerkészítés , Kína
XINTANG, CHINA - FEBRUARY 9: Workers manufacture blue jeans in Congshin textile factory on February 9, 2012 in Xintang, Guangdong province, China.The town of Xintang, nicknamed "the denim jeans center of the world, claims to produce 60% of the world global output of jeans. (Photo by Lucas Schifres/Getty images)
Vágólapra másolva!
A globális ellátási láncokban Kína még mindig meghatározó szereppel bír, azonban az elmúlt években rendre felmerült a kérdés, hogy a nagyvállalatoknak le kellene építeniük a kínai függőségeiket. Noha Kína világgazdasági pozíciója egyelőre megkerülhetetlen, a koronavírus-járvány miatt újra reflektorfénybe került a kérdés.
Vágólapra másolva!

A vállalatok és az elemzők évek óta vitatkoznak arról, hogy mennyire lehetséges leépíteni a világgazdaság függőségét a Kínában üzemelő gyáraktól, illetve hogy vissza lehet-e szorítani Kína meghatározó szerepét a globális ellátási láncokban.

Ez a függőség ugyanis azt eredményezi, hogy ha Kínában bármilyen komolyabb fennakadás történik, akkor azt az egész világgazdaság azonnal megérzi.

A koronavírus-járvány pedig újra fókuszba állította a kérdést. Különösen a közelmúltban, amikor a világpiaci kereslet lendületes emelkedésnek indult a korlátozások feloldásával, azonban Kínában, az úgynevezett zéró covid politika következtében, újabb lezárásokat léptettek érvénybe. Legutóbb Sanghajban hoztak igen szigorú korlátozó intézkedéseket, melyeket a legfrissebb hírek szerint június 1-jén vezethetnek ki.

A lezárások pedig nemcsak a kínai gazdaságot, de a globális nagyvállalatokat is érintik.

Az ellátási láncok diverzifikációja tehát folyamatosan terítéken van, de a nap végére az elemzők és a cégvezetők eddig mindig arra jutottak, hogy nagyon nehéz megvalósítani a tervet – mondta a CNBC-nek Nick Marro, a The Economist Intelligence Unit globális kereskedelmi vezetője.

A globális nagyvállalatok igyekeznek csökkenteni a függőségeiket a kínai gazdaságtól Forrás: AFP/Stringer - Imaginechina

Az elmúlt időszakra jellemző volt, hogy míg Kína képes volt nyitva tartani a világjárvány időszakában, addig például Malajzia és Vietnám bezárt. Most azonban épp Kína vezetett be komoly lezárásokat, miközben a világ többi részén a nyitás dominál.

Mindeközben Kína exportja áprilisban mindössze 3,9 százalékkal bővült a megelőző év azonos időszakához képest,

ami a leglassabb növekedési ütem volt a 2020 júniusában mért 0,18 százalékos növekedés óta. Más országok kivitele ugyanakkor bővül.

Mindez arra utal, hogy ha a cégek el is kezdenek távozni Kínából, egyelőre nem reális, hogy ez olyan hullámot indítson el, amely érdemben megváltoztatná Kína szerepét a globális beszállítói láncban – hangsúlyozta Vishrut Rana, az S&P Global Ratings szingapúri elemzője.

Az elemzők kiemelték, hogy ma már a kínai feldolgozóipar valódi ereje nem az olcsó munkaerőben van. Sokkal inkább abban, hogy a világgazdaság egészében egy csomóponti szerepet tölt be. Éppen ezért nehéz megoldani a diverzifikálást, mivel

Kína mérete és központi, integratív szerepe egyelőre megkerülhetetlennek tűnik a gyártási és beszállítói folyamatokban.

Ezt támasztják alá a nemzetközi tőkebefektetések is. Az idei év első négy hónapjában a Kínába irányuló közvetlen külföldi működőtőke befektetések 26,1 százalékkal, 74,47 milliárd dollárra emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A Németországból érkező befektetések 80,4 százalékkal, míg az Egyesült Államokból érkezők 53,2 százalékkal emelkedtek.

Közben a Vietnámba irányuló külföldi működőtőke mennyisége ugyanebben az időszakban 56 százalékkal 3,7 milliárd dollárra zsugorodott, és csak az amerikai befektetések mennyisége 14 százalékkal csökkent.

Kína szerepe még sokáig megkerülhetetlen lesz a globális ellátási láncokban Forrás: Origo

A felmérések azonban azt mutatják, hogy egyre több cég igyekszik leépíteni a kínai függőségét. Az Európai Unió kínai kereskedelmi kamarájának elnöke, Jörg Wuttke elmondta, egy április végén készített felmérésük szerint a 372 megkérdezett vállalat közel negyede azt mondta, fontolgatja, hogy a jelenlegi vagy a jövőben esedékes beruházásait más piacokra helyezi át. Noha ez az arány önmagában magasnak tűnik,

fontos hangsúlyozni, hogy 77 százalék úgy nyilatkozott, hogy nem tervez ilyen lépést

– az amerikai felmérések egyébként hasonló tendenciákat mutatnak.

A kutatások tehát arra utalnak, hogy a vállalkozások nem akarnak kilépni a kínai piacról, de szeretnék csökkenteni a függőségeiket. Vagyis jelenleg egy hezitáló állapot dominál a cégek körében – tette hozzá Nick Marro.

Ráadásul még az olyan globális nagyvállalatok, mint a Starbucks is arra számítanak, hogy a kínai üzletáguk hosszú távon nagyobb lesz, mint az amerikai.

Vagyis egyelőre nehéz elképzelni, hogy vállalatok tömegei hagyják ott a kínai piacot.

Összességében tehát jól érzékelhető egy diverzifikálás iránti vágy a cégek körében, és a kínai járványügyi lépések csak felerősítették ezt az igényt. A jövőben tehát elképzelhetők átalakulások, de az jelenleg nem tűnik valószínűnek, hogy Kína szerepe érdemben megroppanhatna a világgazdaságban.