Télig ne fűtsék a vécéülőkéket, ezt kérik Tokió lakosaitól

földrengés, 11. évforduló, évforduló, 11., katasztrófa, atomerőmű, Fukushima, japán, megemlékezés
This picture taken on March 5, 2022 shows unit 6 (left) and unit 5 (right) reactor buildings at the Tokyo Electric Power Company (TEPCO) Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima prefecture. - Japan on March 11, 2022 marks the 11th anniversary of an earthquake and tsunami that left 18,500 people dead or missing and triggered a devastating nuclear meltdown in Fukushima. (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egyre brutálisabb méreteket öltő, világszintű villamosenergiaár-emelkedések miatt a hatóságoknak egyre kreatívabbá kell válniuk, ha el akarják érni a lakossági energiafogyasztás érdemi csökkenését. A Tokióból kapott információk alapján ilyen egyedi intézkedéseket mutatott be a FinancialPost.
Vágólapra másolva!

A japán fővárosban a tisztviselők arra kérik a lakosokat, hogy naponta egy órával kevesebbet tévézzenek, kapcsolják ki a rizsfőzők melegen tartó üzemmódját, télig ne használják a WC-ülőkék fűtőfunkcióit, a légkondicionáló berendezés hőmérsékletét pedig tartsák 28 Celsius-fok körül.

A szélsőséges időjárás Japánban sem kíméli az elektromos hálózatokat. Miután a márciusi áramszünet kis híján jelentősebb áramkimaradást eredményezett Tokióban, a szakemberek érdemi lépések megtételére ösztönözték a döntéshozókat.

Kiderült ugyanis, hogy

nyáron és a jövő télen is szűkös áramellátás várható.

A probléma megoldása érdekében először a háztartásokban használt áramzabáló luxuscikkeket vették célba.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

„A válság megoldásában mindenkinek ki kell vennie a részét" – nyilatkozta Yuriko Koike tokiói kormányzó egy sajtótájékoztatón. „Szükségünk van a tokiói lakosok és az üzlettulajdonosok támogatására is."

Természetesen hagyományos módszerekkel is próbálkoznak az országban az áramellátás biztosítására.

A lakosokat és a vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy több napelemet telepítsenek a háztetőkre,

a tokiói kormány pedig nyomásgyakorlással igyekszik elérni a nyugdíjazott és leállított erőművek újraindítását.

Fumio Kishida miniszterelnök elmondása szerint az ország üzemanyagimporttól való függőségének csökkentése érdekében érdemes lenne megfontolni az atomenergia nagyobb mértékű felhasználását is.