Szörnyű dolgokról számoltak be a TikToknál a dolgozók

A legjobban kereső TikTok sztárok, GALÉRIA, 2020
LOS ANGELES, CALIFORNIA - OCTOBER 31: Baby Ariel attends TikTok Halloween Party on October 31, 2019 in Los Angeles, California Presley Ann/Getty Images for TikTok/AFP
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy a közösségi platform korábbi alkalmazottjai szokatlanul hosszú munkaidőre, stresszes munkakörülményekre, valamint a TikTok amerikai és kínai kirendeltségei közötti kulturális szakadékra panaszkodnak. Az oldal - a korábbi, csak tiniket megszólító skatulyából kikerülve - mára egyre szélesebb célközönséget vonz. A népszerűségnek viszont súlyos ára van, és ezt úgy tűnik, hogy a cég alkalmazottjai fizetik meg.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldal Los Angeles-i telephelyének dolgozói súlyos alváshiányban szenvednek. Ezt a túlórák és a késői munkavégzés mellett tovább fokozza az is, hogy a Kínában dolgozó munkatársakkal való online meetingek számukra igen rossz időpontokban vannak, számol be róla a Világgazdaság is.

Egyes alkalmazottak egyenesen arról számoltak be, hogy a TikToknál töltött idő alatt hetente 85 órát töltöttek megbeszélésekkel, értekezleteken, egyeztetéseken,

és ez gyakran a munka rovására is ment. Ráadásul, mivel az Egyesült Államokban a vasárnap Kínában már hétfőnek számít, számos munkavállaló amiatt is panaszkodik, hogy hétvégén is dolgoznia kell azért, hogy a világ másik felén lévő kollégáival együtt végezhesse a feladatát.

A képen egy népszerű Tiktok-influenszer, Baby Ariel Forrás: AFP/Getty Images/Presley Ann

Az egyik korábbi alkalmazott úgy nyilatkozott, csak azért tudta elkerülni a folyamatos éjszakai munkavégzést, mert orvosi papírokkal alá tudta támasztani, hogy potenciálisan életveszélyes egészségi állapotba került tőle. Míg egy másik dolgozó arról mesélt, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúly teljes felbomlása alváshiányhoz és fogyáshoz vezetett nála, ráadásul mindezek következtében házassági terápiát is igénybe kellett vennie, mivel nem tudott elegendő időt tölteni a férjével.

A beszámolók szerint

a megterhelő munkakörnyezet komoly hatással van a munkavállalók érzelmi jólétére és egészségére, és ezen az sem segít, hogy hatalmas nyomás nehezedik rájuk amiatt, hogy lépést kell tartaniuk a TikTok kínai székhelyű vállalatának dolgozóival.

Egy évvel ezelőttig a a TikToknál a dolgozóknak heti 6 napon át reggel 9-től este 9-ig kell dolgozniuk Forrás: AFP/Manjunath Kiran

A most napvilágot látó információk jelentős része azonban nem újdonság. Egy évvel ezelőtt a CNBC is felhívta a figyelmet a TikToknál zajló 996-os munkarendre, amit arra utal, hogy a dolgozóknak heti 6 napon át reggel 9-től este 9-ig kell dolgozniuk. Bár a közösségi oldal anyacége, a ByteDance akkor átállt a 63 órás munkahétre, ami 5 napra osztja szét a ledolgozandó munkaórák számát, az sokak számára kérdéses, hogy Kínán kívül más országokban mennyire lehet elvárás ez a fajta beosztás.