Ezek idén a növényvédővel leginkább szennyezett gyümölcsök és zöldségek

zöldség gyümölcs kosár
Bőségkosár a vitaminraktár visszapótlására
Vágólapra másolva!
A Metropol számolt be róla, hogy nyilvánossá vált a „Piszkos tizenkettő" 2022-es listája; azon zöldségek és gyümölcsök rangsora, amelyek a legtöbb növényvédőszer-maradékot tartalmazzák.
Vágólapra másolva!

Évről évre elkészül az USA-ban a „Piszkos tizenkettő" nevet viselő lista a növényvédő szerek által leginkább szennyezett élelmiszerekről. Idén a témával foglalkozó Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) felmérései szerint

az eperben a legmagasabb a peszticidek koncentrációja, amit a spenót követ, míg a dobogó legalsó fokára a fodros kel kapaszkodott fel.

A további kilences csoportot a nektarin, az alma, a szőlő, a cseresznye, az őszibarack, a körte, a kaliforniai és a csípős paprika párosa, a zeller és végül a paradicsom alkotja.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

A munkacsoport tagjai ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem szükséges felhagyni ezeknek a termékeknek a fogyasztásával, hiszen tele vannak különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal és antioxidánsokkal. Ha viszont tehetjük, ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből inkább biováltozatot érdemes venni,

így kiküszöbölve a növényvédőszer-maradékok szervezetbe való kerülését.

A „Tiszta 15-ös" lista szereplői

Az EWG emellett elkészítette a „Tiszta 15" listát is, amely a legkevesebb peszticidszer-maradékot tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket gyűjti egybe. Jó hír, hogy a listán szereplő termékek közel 70 százalékában egyáltalán nem találtak vegyszeres jelenlétet, és csak kevesebb mint öt százalékában tudtak kettő vagy annál több szermaradékot kimutatni.

A 46 tesztelt zöldség és gyümölcs versenyéből az avokádó került ki abszolút győztesként, megelőzve a csemegekukoricát, az ananászt, a vöröshagymát és a papaját.

A tizenötös listán helyet kapott még a zöldborsó (fagyasztva vizsgálták), a spárga, a honeydew sárgadinnye, a kivi, a fejes káposzta, a gomba, a sárgadinnye, a mangó, a görögdinnye és végül az édesburgonya.

Az éves jelentés elkészítéséhez a munkacsoport az Amerikai Agrárminisztérium vizsgálati eredményeit használja fel 46 zöldség- és gyümölcsfajta esetében. A szakemberek úgy készítik elő a gyümölcsöket és a zöldségeket, ahogy a fogyasztók is tennék, mielőtt megennék őket, azaz mossák, pucolják és súrolják azokat.

Munkások permeteznek egy ültetvényt Forrás: AFP/Inti Ocon

A peszticidek egészségügyi hatásai

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint számos vizsgálat során egyértelmű összefüggést állapítottak meg a különböző egészségügyi problémák és a növényvédő szereknek való foglalkozási kitettség között. Azonban a lakosság esetében is bejuthatnak a peszticidek a szervezetbe a bőrön keresztül (pl. háztartási növényvédő szerekkel történő érintkezés), belégzéssel (pl. permetezés során) vagy szájon keresztül az élelmiszerek elfogyasztásával. Ezek a vegyületek általában alacsony koncentrációban, de hosszú időn keresztül jutnak be a testbe, ahol a különböző kémiai anyagok hatása összeadódhat, ráadásul az anyagcsere során egymás hatását akár erősíthetik is. A peszticideknek való kitettség mértéke a vizsgálatok során összefüggést mutatott a daganatok kialakulásával.

Különösen veszélyeztetettek az idősek, a várandósok, a gyermekek, mivel a szervezetük érzékenyebb.

Mit tehetünk fogyasztóként?

Az Agroinform.hu összegyűjtötte, hogy miként csökkenthetjük a szermaradékoknak való kitettségünket, a biotermékek vásárlása mellett:

  • a zöldségeket, gyümölcsöket a felhasználás vagy elfogyasztás előtt mindig alaposan és bő vízzel, tisztítószerek használata nélkül mossuk le
  • részesítsük előnyben a helyi termelők termékeit - hiszen ezek nem utaznak több ezer kilométert, és nem kezelik őket mesterséges szerekkel a korai minőségromlás elkerülése végett
  • válasszunk inkább a szezonális termékek közül.