Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Földönkívüliekkel is háborúztak a második világháborúban a nácik egy álfotó szerint

ufo pentagon földönkívüli űrhajó
Kiderült végre, hogy van-e élet a Földön kívül?
Vágólapra másolva!
A Promotions.hu számolt be róla, hogy egyre több régi legenda, és ósdi összeesküvés-elmélet kap újra erőre a névtelen képhamisítók miatt. Legutóbb a Twitteren kapott szárnyra egy leleplezés története, ahol a Harmadik Német Birodalommal kapcsolatban próbálták hamis fotókkal alátámasztani, hogy Hitler katonái még a földönkívüliekkel is hadban álltak a II. világháború idején. Az elmúlt években az internet olcsó és hatékony csatornát biztosított, és különösen a közösségi oldalak bizonyultak előnyösnek a megtévesztő tartalmak és hamis információk közzétételére. Az álhírterjesztés mára akkora méreteket öltött, hogy a Világgazdasági Fórum egyenesen a világ legnagyobb globális kockázatai között rangsorolja.
Vágólapra másolva!

A közösségi médiumokban látványosan megnőtt azon témák és bejegyzéseik száma, amelyekről később kiderült, hogy egyáltalán nem igazak, nincs mögöttük tényszerűség. Ám ezzel párhuzamosan a manipulált fotók is futószalagon érkeznek. Nemcsak az aktualitások, de bizony a régmúlt eseményei is más-más képet mutatnak egy-egy jól sikerült, profi Photoshop-művelet után.

A német hadsereg és az UFO-k

A Snopes, az egyik leghíresebb álhírcáfoló oldal nem győzi leleplezni a csalásokat. Korábban éppen arra kreált valaki bizonyítékokat, hogy Hitler és a németek a második világháborúban a földönkívüliek ellen is harcoltak. A hamisító ugyanis egy Flak 88 mm-es légelhárító ágyúra pingált fel olyan jelzéseket, miszerint a fegyver már három repülő csészealjat is kilőtt.

Az alábbi képen ez a manipulált fénykép látható, a találati táblán jól kivehető egy repülő csészealj formája:

A portál azt is kiderítette, hogy a megszerkesztett képet még 2013-ban töltötték fel egy vicces fotókat tartalmazó internetes fórumra, ám pár év múlva, már mint bizonyíték került fel több közösségi oldalra is. A felvétel egyébiránt 1943-ban készült egy német propagandalapba, ahol természetesen szó sem volt a földönkívüliekről.

A fotó hamisságát már 2016-ban leleplezték, azonban az álhírcáfolók most kénytelenek voltak újra akcióba lendülni.

Ugyanis a korábban már megcáfolt hitelességű fotó újra nagy népszerűségre tett szert egyes közösségimédia-felületeken,

sokak fantáziáját pedig ismét megmozgatta a gondolat, hogy a II. világháborúba esetleg földönkívüli fajok avatkoztak be, illetve a hadviselő felek velük is harcban álltak.

Komoly gazdasági vonzatai is vannak az álterjesztésnek

Az álhírek (fakenews), azaz a megtévesztő, félrevezető tartalmak a közelmúltban a kommunikációs szektor jelentős problémájává váltak, hiszen a netes közösségi oldalak robbanásszerű elterjedésével igen gyorsan és széles közönséghez eljuttathatók. A hamis és/vagy manipulált információ szándékos létrehozásának és megosztásának célja a közönség félrevezetése.

Amíg a készítők és terjesztők egy része az álhíreket politikai vagy társadalmi manipulációra hasznája, addig mások pénzkereseti céllal koholnak vagy épp osztanak meg hamis tartalmakat.

Egy-egy megszerkesztett fotó igen megtévesztő lehet. (Illusztráció) Fotó / 123RF

Bár megállapítást nyert, hogy bizonyos csoportok nagyobb valószínűséggel esnek félretájékoztatás áldozataivá, ettől függetlenül a megtévesztő információk gyors terjedésének mára igen komoly globális gazdasági következményei is vannak. Egy felmérés szerint

az amerikaiak mintegy 63 százaléka ismerte el, hogy előfordult, hogy az álhírek megnehezítették számukra a fontos pénzügyi döntések meghozatalát.

Ráadásul a félretájékoztatás terjedése nemcsak az egyénekre, hanem a társadalom egészére nézve is káros. Politikai bizonytalanságot, és akár jelentős állami és piaci veszteségeket is generálhat a gazdaság számos csatornáján keresztül. A megtévesztő hírek magasabb közegészségügyi költségeket és manipulált hozamokat okozhatnak vagy akár a vállalatok hírnevét is befolyásolhatják. Például 2019-ben a Metro Bank tőzsdei kapitalizációja, vagyis aktuális piaci értéke, 11 százalékkal esett vissza, miután a közösségi médiában megjelent hamis pletykák szerint pénzügyi problémákkal küzd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről