Erre várt mindenki: itt vannak a bankok válaszai a háztartási betéti kamatokról

house estate real mortgage broker contract signing loan home financial business agent rent sign client investment woman document buying office meeting signature asian buyer agreement tenant hands commercial finance customer sale purchase landlord people p
Shaking hands, Bank lending to approve the loan agreement for the purchase of a new home.
Vágólapra másolva!
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a háztartási betétek kamata jelentősen elmarad a várttól, idézi fel a Világgazdaság összeállítása a nemrégiben megfogalmazott jegybanki kritikát a lakossági betétek kamatmértékével kapcsolatban. Ám a lapnak nyilatkozó pénzintézetek szerint látható a növekedés, és folyamatosan figyelik a piaci környezetet.
Vágólapra másolva!

A bankok másképp látják a lakossági betétkamatok ügyét, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – ez olvasható ki a VG által készített pénzintézeti körképből. A laptól arról kérdezték a pénzintézetek, véleményük szerint mikor vehetik fel a lakossági betétkamatok az irányadó ráta mértékét, és hogyan reagálnak a jegybank állítására, amely szerint alig jelennek meg a tavaly nyár óta tartó kamatemelések hatásai, vagyis nem működik megfelelően a monetáris transzmisszió. Az MNB többször is hangsúlyozta a problémát, legutóbb - ahogy arról az Origo is beszámolt - a VG Bankszektor 2022 címmel tartott üzleti konferenciáján mondta Virág Barnabás alelnök, hogy

a háztartási betétek kamata 2,5 százalékkal marad el az indokolttól,

és egyáltalán nem elégedett ezzel. A szakember hozzátette, szerinte ez nemcsak a bankok, hanem a megtakarítók felelőssége is.

Piacvezető kamatok a Gránit Banknál

A Gránit Banknál jelezték, hogy a pénzintézet folyamatosan követi a központi kamatemeléseket, legutóbb április elején növelték a betéti rátát. Kiemelték: a bank az új és a megújított betétekre is piacvezető kamatokat kínál az internetes pénzügyi oldalak összehasonlításai alapján.

A banki termékeket kínáló összehasonlító oldalak szerint a Gránit Bank kínálja jelenleg a piacvezető betéti kamatokat a lakossági ügyfeleknek Forrás: Gránit Bank

Az OTP a likviditási helyzetét is monitorozza

Az OTP Bank a megkeresésre azt írta, folyamatosan monitorozza a piaci környezetet, valamint az alternatív lakossági megtakarítási termékek hozamait, és ezek, illetve a likviditási helyzete alapján alakítja ki a lakossági lekötött betéti kamatpolitikát. A válasz szerint vannak olyan betéti termékek, amelyek kamatozása az MNB-alaprátához igazodik, valamint magasabb kamatozású, rendszeresen elérhető akciós betétlekötési lehetőségek is megtalálhatók a portfólióban.

A piachoz is árazzák a kamatokat

A betéti kamatokat nem csak az alapkamathoz, a piachoz is árazzuk – közölték a kérdésre a K&H szakemberei. Hozzátették, az ügyfelek számára a betéten kívül nagyon széles a lehetőségek tárháza, a magasabb hozam reményében egyre többen fordulnak a befektetések felé. Az elmúlt két évben határozottan megnőtt a kockázatvállalási hajlandóság a lakossági ügyfelek körében. Úgy látják, ez a folyamat már a tavaly nyári MNB-kamatemelések és az infláció felfutása előtt elkezdődött. 2020 elején még az „óvatosabb" befektetési alapok voltak a népszerűbbek, majd decemberre az arány megfordult, és a dinamikusabb befektetési megoldások vették át a vezető helyet.

A MagNet Bank hangsúlyozta, elsőként emelt a betéti kamaton februárban. Portfóliójában megtalálható olyan betéti ajánlat, amelynek éves kamata megegyezik a jegybanki alapkamattal, de több más betéti termék kamatozása is automatikusan követi az MNB rátáját.

Az állampapírokat tekintik megtakarításnak

Elsősorban a meghatározó piaci szereplők betétikamat-ajánlatait vesszük figyelembe, illetve azt is tapasztaljuk, hogy jelenleg sok ügyfél a lakossági állampapír-ajánlatokat tekinti a betétekhez hasonló megtakarításnak, annak megfelelő alternatívának – jelentette ki a Magyar Bankholding.

A CIB Bank úgy reagált, a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból látszik a kamatemelkedés, a MÁP Plusz és a Prémium állampapírok pedig továbbra is erős versenytársai a betéteknek.

Képünk illusztráció Forrás: MKiMAGES (MKiMAGES (Photographer) - [None]/Mkimages

Márciusban ugrás volt

A jegybank statisztikái mindenesetre azt mutatják, hogy

márciusban nagyot emelkedett a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos kamatlába: míg februárban a lekötött betétek esetében 2,21 százalék volt az átlag, egy hónappal később már 3,33 százalék.

Összehasonlításképp: 2021 decemberében hat év után először jutott 1 százalék fölé a ráta, míg a márciusihoz hasonló értéket legutóbb 2013 júliusában mértek.

A lekötött betétek szezonálisan kiigazított összege is nőtt, a februári 514,7 milliárd forint után 628,7 milliárd forintra, ami 2014 szeptembere óta az első 600 milliárd forint feletti összeg.