Varga Mihály: A versenyképesség a gazdaságpolitika központi kérdése

VARGA Mihály
Budapest, 2021. május 11. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató szerződéseinek aláírása előtt a Pénzügyminisztériumban 2021. május 11-én. A Gazdaság-újraindítási akcióterv keretében három élelmiszeripari cég 2,6 milliárd forintos beruházásához 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a kormány. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A versenyképesség a gazdaságpolitika egyik központi kérdése, ugyanakkor a helyes út kijelölése, és főképp az úton maradás a folyamatosan változó világgazdasági helyzetben nehéz feladat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, Csath Magdolna Versenyképességi mozaik című könyvének bemutatóján. Hangsúlyozta, hogy erre csak akkor van esély, ha a hosszabb távon követett gazdaságpolitika szilárd elvekre épül, amelyektől a válsághelyzetekben sem szabad eltérni.
Vágólapra másolva!

A kormány elmúlt 12 éves működése bizonyítja, hogy sokkal hatékonyabban és eredményesebben tudunk előre lépni, ha néhány alapértéket folyamatosan követünk - fogalmazott a pénzügyminiszter. Példaként erre a családpolitikát és a lakástámogatások rendszerének kiépítését említette.

A kötetet méltatva Varga Mihály kiemelte:

Szükség van tudományos, szakmai iránymutatásra, amely segít abban, hogy Magyarország megőrizze növekedési lendületét. A könyv a versenyképesség témakörét járja körül, kitérve az értelmezés, a mérés és az értékelés problémáira, a ritkábban említett összefüggésekre, valamint a szakirodalomban vitatott kérdésekre.

Beszédében a pénzügyminiszter kifejtette, hogy ismét nem mindennapi körülmények között élünk; háború van az egyik szomszédos országban, ennek nyomán pedig kibontakozóban van egy európai gazdasági válság, amely kapcsán egyre pesszimistábbak az előrejelzések.

A képen Varga Mihály pénzügyminiszter látható Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kitért arra is, hogy az Európai Unió a hatodik szankciós csomag előkészítésénél tart, de a szankciók hatásait senki nem mérte fel alaposan. A pénügyminiszter szerint ha a szankciós lendület folytatódik, akkor számolni kell azzal, hogy a gazdaság teljesítményére, a versenyképességre is olyan elemek hatnak majd, amelyeket egyelőre nehezen lehet számszerűsíteni. Hozzátette, hogy a tervezés körülményei bizonytalanok, de a hazai hangsúly továbbra is az építkezésen, a fejlődésen és a lehetőségek megteremtésén van.

A pénzügyminiszter Csath Magdolna könyvéből idézve felhívta a figyelmet:

Csath Magdolna, az Akadémiai Kiadó által kiadott kötet szerkesztője és egyik szerzője elmondta: a kilenc szerző között van egyetemi oktató, vállalati vezető és PhD-s hallgató is.

Csath Magdolna közgazdász egy korábbi felvételen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A professzor egyebek mellett kitért arra, hogy a nemzeti vagyon nem csak a gazdaság, hanem az emberek és a társadalom fejlődése is. A versenyképességnek a társadalom fejlődésére kell támaszkodnia, ebből a megközelítésből írták az elemzéseket.