Ezek jelenleg a világ legújítóbb zöldségei és gyümölcsei

gyümölcsök
Vágólapra másolva!
A szavazatok kétharmadával nyerte meg a Fruit Logistica innovációs díját a Japánban nemesített Amela paradicsom, amit spanyol termelője, a granadai La Palma szövetkezet nevezett be. Kilenc jelölt közül tartották legjobbnak a szakmai kiállítás látogatói ezt a paradicsomfajtát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Mezőgazdaság cikke ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a szokásokhoz híven szakértő zsűri választotta ki a benevezett fajták, technológiák és eszközök közül a legelőremutatóbbnak tartott újdonságokat, amelyekre a szakvásár látogatói a három nap folyamán leadhatták a szavazataikat.

Az édes, zamatos Amela paradicsomfajtáért járt az idei innovációs díj.

Az 1996-ban Japánban nemesített Amela paradicsomfajta bogyójának Brix-értéke különösen magas, igen zamatos, gazdag beltartalommal. Olyan édes, mintha gyümölcs lenne, amit a neve is jelez, ugyanis egy japán nyelvjárásban az amela édeset jelent.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Egy izraeli drónos szedőrobotraj kapta a második díjat.

A második legtöbb szavazatot az izraeli repülő gyümölcsszedő robot kapta, a Tevel Advanced Technologies fejlesztése. Mesterséges intelligencia és összetett algoritmusok segítik, hogy a drón optimális helyzetben és szögben közelítse meg a gyümölcsöket, és így megbízható képet kapjon az érettségükről. A szedést egymással szoftveres összeköttetésben álló kis drónok végzik, amelyek ezenkívül ritkításra, nyári metszésre is képesek az egyméteres fogókarjukkal.

A nyersen is finom dióízű a bronzérmes Istem karfiol nyerte el a harmadik díjat.

A Syngenta Seeds különleges, apró rózsájú, hosszú szárú karfiolját éppen tíz éve kezdték nemesíteni, tavaly vezették be a brit piacra. Finom dióízű, zsenge szárakat fejleszt, amiken apró fej ül.

A Fruit Logistica díjazott újdonságairól még többet megtudhat itt.