Új csúcsra drágulhat idén az egyik legfontosabb ipari fém

Copper cathodes, Mutanda DRC Kongó Congo Glencore
Vágólapra másolva!
Az egyik legfontosabb ipari fémnek számító réz árfolyama az elmúlt időszakban némi enyhülést mutatott, miután egy hónappal korábban jelentősen emelkedett. Egyes elemzők szerint ez csupán átmeneti időszak, és az év közepére már újabb rekord árfolyamcsúcsok jöhetnek.
Vágólapra másolva!

A réz árfolyama a múlt hónapban még átlépte a tonnánkénti 11 ezer dolláros (fontonkénti 5 dolláros) szintet, ám ezt követően némileg csillapodott a drágulás a New York-i tőzsdén. A Goldman Sachs elemzői azonban úgy látják,

a jelenlegi árfolyamszint csupán arra utal, hogy a réz „alvajáró" állapotban van. Az amerikai nagybank szerint ugyanis az év közepére már újabb árfolyamcsúcsok jöhetnek

– írja a Mining.com.

A Goldman egyébként nem először fogalmaz meg hasonló véleményt. A pénzintézet szakemberei februárban is azt hangsúlyozták, hogy az idei évben komoly hiány léphet fel a nyersanyagból, aminek következtében a globális készletek lecsökkenhetnek a 200 ezer tonnás szintig – ez a világ összesített fogyasztását mindössze három napig tudná fedezni.

Kínálati hiány emelheti új csúcsra a réz árfolyamát Forrás: Biosphoto via AFP/Jean-Philippe Delobelle

Az elemzők a csütörtöki jelentésükben ismét a következő két évben várható rézhiányt hangsúlyozták, ráadásul meg is duplázták a globális deficitre vonatkozó előrejelzésüket.

Összességében a banknál arra számítanak tehát, hogy a jelenlegi árfolyam mindössze átmeneti, és a Goldman

a következő három, hat és 12 hónapra vonatkozóan is megemelte az árfolyamprognózisát.

A friss előrejelzés szerint a réz árfolyama három hónapon belül új rekordot dönthet, egy éven belül pedig elérheti akár a tonnánkénti 13 ezer dolláros szintet is.