Az autó, amiből minden valamire való sztárnak van egy

Celebek, akik menő Porschékat birtokolnak
Eminem- Porsche 911 GT2 RS
Vágólapra másolva!
A Porsche hollywoodi karrierje egészen az 1950-es évekig nyúlik vissza, ekkoriban került ugyanis a címlapokra James Dean elátkozott Porschéja, melyben a bálványozott színész-autóversenyző halálos kimenetelű balesetet szenvedett. Ugyanakkor ezek az autók kis méretük és versenyeken aratott fényűző sikereik miatt keresetté váltak. A gyors és kicsi európai autók iránti rajongás idővel egyre nőtt, és azóta is hódít Hollywoodban, számos világsztár és híresség lett eme ikonikus márka valamely járművének büszke tulajdonosa. Az aranyszínű logón látható embléma már messziről felismerhető, és az autók egyedi formája is kiemeli őket a tömegből. Mutatjuk a legdrágább és legkitűnőbb Porschék neves birtokosait.
Vágólapra másolva!

A Porsche márkanév Ferdinand Porsche-hez kötődik, aki a Daimler-nél dolgozott technikai igazgatóként, majd 1931-ban saját tervezőirodát hozott létre Stuttgart-ban. Az ő tervezőasztalán született meg a Volkswagen Bogar formaterve, sorozatgyártása azonban csak a második világháború után indult el. Az ifjabb Ferdinand Porschét is magával ragadta apja autós szenvedélye, és maga is autók tervezésébe fogott. Az ő elképzelései alapján került le a gyártósorról az első Porsche márkanév alatt forgalmazott modell 1948-ban. Ez volt a Porsche 356-os. Így a Porsche önálló autógyártóvá vált, és rövidesen a motorsportban is hírnevet szerzett magának, amikor

1951-ben megnyerte a Le Mans-i 24 órás autóversenyt.

A márka klasszikus, nagy teljesítményű sportautóival még mindig uralja az autóipart. A luxus és a hírnév szimbólumának tekintett Porsche önmagában is élményt jelent. A márka népszerűsége az alkotók sokéves kemény munkájának és leleményességének, valamint a legújabb technológiák alkalmazásának köszönhető, amely minden egyes új megjelenéssel sikeresen javítja az autók teljesítményét. Azzal pedig, hogy a Porsche elektromos meghajtásúvá tette járműveit, egyre több környezettudatos híresség választja ezt a márkát.

James Dean és a halálos Little Bastard

James Dean viszonylag fiatalon (a 20-as évei elején) lett világsztár, akit örökös lázadása miatt a színészek Mick Jagger-ének becéztek. Három filmje forgatása után

úgy döntött ,meglepi magát egy Porsche 550 Spyderrel,

amit attól a George Barris-tól vett meg, akit a filmes autók királyának tartottak akkoriban. Később ő alkotta meg a Batmobile-t és Knight Rider KITT-jét is. Dean a sebesség megszállottja volt, de színészi karrierje miatt csak amatőr versenyeken vehetett részt.

James Dean imádott Porschéjával:

1955. szeptember 23-án együtt töltött egy estét barátjával, Alec Guiness színésszel – ő alakította később többek között Obi-Wan Kenobi-t -, és elbüszkélkedett neki imádott autójával, amit Little Bastard-nak nevezett el. Az autó láttán megmagyarázhatatlan módon nagyon rossz érzés fogta el Guiness-t, talán látomása volt. Mindenesetre állítólag

még ezen az estén figyelmeztette Dean-t, hogy ha még aznap beül ebbe az autóba, akkor pont egy hét múlva meg fog halni.

Szeptember 30-án Dean a Little Bastard-ját vezetve Salinas-ba tartott egy amatőr autóversenyre. A tragikus napon kétszer is megbüntették gyorshajtásért.

Azonban a mai nevén 46-os főúton már lassabban vezetett, egyenesen haladt, amikor vele szemben balra nagy sebességgel kanyarodni kezdett egy 1950-es Ford Custom Tudor sofőrje, aki minden bizonnyal nem vette észre a Porschét. A baleset során a nehezebb Ford 12 métert csúszott az aszfalton mire végre megállt, a kisebb Porsche viszont háromszor is átfordult, majd a felismerhetetlenségig összetört. Dean még a helyszínen életét vesztette.

A baleset illusztrálása:

A Ford-ot vezető egyetemista a bíróságon azt mondta, hogy amikor a baleset történt, éppen a szemébe sütött a nap és a szemellenző sem segített, így nem látta a jóval kisebb Porschét, ami szerinte lendületesen haladt előre. A Little Bastard-ot trélerre tették, hogy elszállítsák, amikor ismeretlen okból letértek az útról és fának csapódtak. A sofőr kirepült a szélvédőn, a Porsche leszakadt a platóról, ráesett és agyonnyomta.

Dean autója a felismerhetetlenségig összetört:

Porschék és napjaink Hollywoodja

Tekintsünk most napjaink hírességeire! A például a Mátrix-szériában szereplő Keanu Reeves gyerekkora óta nagy Porsche megszállott volt, ezt a mély szerelmet egy játékautó inspirálta, amelyet a nagymamája ajándékozott neki. Reeves lelkes Porsche-gyűjtő. Volt egy Porsche 911 Carrera 4S-e, amit azonban pechjére elloptak tőle. Kárpótlásul a vállalat készített egy egyedi 911 Carrera 4S-t, kifejezetten a színész számára.

Keanu Reeves - Porsche 911 Carrera 4S Forrás: RikoBest/Shutterstock

Reeves imád sportautókat vezetni, ezt mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2002-ben a hírességek közül ő nyerte meg a Toyota Grand Prix Celebrity Race-t. Rajta kívül a dobogó legfelső fokára állhatott még James Brolin, Caitlyn Jenner, Sean Patrick Flanery, Gene Hackman, Lorenzo Lamas, Jason Bateman és Josh Brolin is.

Cikkünk folytatódik, kérjük lapozzon!