Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Így próbálhat eladni Oroszország évi 20 milliárd dollárnyi aranyat

arany tömb
2515185 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 Gold bars manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Oroszország hatalmas, globálisan is meghatározó aranyiparral bír, azonban most a háború miatti nemzetközi szankciók következtében új értékesítési csatornákat kell találnia. A legvalószínűbb, hogy az orosz piacról Kínába és a Közel-Keletre exportálnak majd több aranyat a jövőben.
Vágólapra másolva!

Oroszország a világ második legnagyobb aranykitermelő országa (Kína után), azonban az ukrajnai háború miatt kivetett szankciók következtében az európai és amerikai felvevőpiacok elérhetetlenné váltak. Az orosz bányavállalatok hagyományosan helyi bankoknak értékesítik az aranyat, melyek aztán exportálják (vagy eladják a jegybanknak) a nemesfémet.

Noha a központi bank jelezte, hogy két év után újra vásárolni fog a hazai piacról, ez önmagában még nem képes ellensúlyozni az európai és amerikai piacok bezáródását.

Oroszország számára tehát most nagy kérdés, miként lesz képes értékesíteni azt a nagyjából 340 tonnányi aranyat, amelyet minden évben kitermel – ennek összértéke hozzávetőleg 20 milliárd dollár.

Az orosz bányacégek most nagy számban fontolgatják, hogy a közvetlen export lehetőségét választják, elsősorban az ázsiai és közel-keleti piacok felé – írja a Bloomberg. Kína és az Egyesült Arab Emírségek kiemelten fontos felvevőpiacot jelenthetnek az orosz vállalatok számára.

Az export mellett van azonban egy másik probléma is, amellyel az orosz aranynak szembe kell néznie. Vannak ugyanis olyan aranyfinomítók, amelyek nem hajlandóak újraolvasztani az országból származó aranyrudakat, annak ellenére sem, hogy ezt a szankciók engednék – írja a Mining.com.

A London Bullion Market Association nevű iparági szervezet (amely az aranypiacon meghatározó nagy bankokból áll) például különbséget tesz az újonnan kitermelt orosz arany és az ukrajnai háború előtt kitermelt orosz arany között. Hivatalosan az előbbivel nem lehet kereskedni, az utóbbival viszont igen.

Az Argor-Heraeus svájci finomító például közölte, elfogadnak 2022 előtti orosz aranyat, de az ügyfeleknek igazolniuk kell, hogy nem oroszországi magánszemélyek vagy intézmények érdekében üzletelnek.

Mindazonáltal legalább két olyan jelentős aranyfinomító van már, amely jelezte, nem hajlandó újraolvasztani az orosz aranyrudakat.

Az indoklás az, hogy ebben az esetben álcázni lehetne az arany eredeti forrását, mivel az új aranyrudakon már az új finomító logója szerepelne.

Az Oroszországból származó aranyat azonban nem lenne könnyű eltüntetni a nyugati körforgásból. Jelenleg ugyanis olyan, az aranypiacon komoly érdekeltséggel rendelkező nagybankok széfjeiben található orosz arany, mint például a JPMorgan vagy az HSBC. Emellett a legnagyobb, aranyhoz kötött tőzsdén kereskedett befektetési alapokat kezelő vállalatok (State Street, Invesco, BlackRock) sem jelezték, hogy le akarnák építeni a már meglévő orosz aranykészleteiket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről