Az ország, ahol 72 millió mobilelőfizetőnél tiltották le a kimenő hívásokat

Nyugat-Afrika Nigéria Nigériai Szövetségi Köztársaság Afrika
TO GO WITH AFP STORY BY BEN SIMON A shop owner makes a call at Oshodi market in Lagos on February 25, 2015. Congested streets lined with shops selling everything from plastic sandals to instant passport photos and hawkers shouting for customers above deafening car horns: the Oshodi market offers a snapshot of life in Nigeria's largest city. Like other parts of Lagos, Oshodi has seen outbreaks of political violence in the run-up to March 28 general elections, much of it blamed on "Area Boys" -- gangs of youths readily available for mercenary work. AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Sok nigériai mobiltelefon-tulajdonos járt pórul az utóbbi napokban, amikor egy kormányzati utasítás miatt letiltották a kimenő hívásaikat. A korlátozás az összes előfizetés több mint egyharmadát érintette.
Vágólapra másolva!

Az érintett több mint 72 millió felhasználó nagy része még jelenleg sem tud kimenő hívást kezdeményezni a mobiltelefonjáról. A kormányzati irányelveknek megfelelően a nigériai távközlési vállalatok április 8-ától megkezdték azon előfizetők kimenő hívásainak letiltását, akik még nem kapcsolták össze a nemzeti személyazonosító számukat (NIN) a SIM-kártyáikkal.

A nyugat-afrikai ország a maga több mint 200 milliós népességével Afrika legnépesebb országa Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A nigériai kommunikációs és digitális gazdasági miniszter, Dr. Isa Ibrahim Pantami szerint idén februárban az országban összesen 198.127.431 aktív előfizetést tartottak nyilván, amelyek közül a hatósági felhívás ellenére csupán 125 millió előfizető küldte be a NIN-számát az ellenőrzés céljából. A miniszter ezért rendelte el a fennmaradó összes nem hitelesített SIM-kártya deaktiválását.

A törvényhozók célja a rendelkezéssel eredetileg az volt, hogy a hatékonyabb azonosítással nagyob teret nyerjenek a bűnözés elleni küzdelemben.

Azonban a lakosság felháborodása mégsem teljesen alaptalan, hiszen az utasítás április 4-én lépett életbe, így meglehetősen rövid időt, csupán pár napot hagyott az előfizetőknek az adminisztrációra, valószínűleg ezért is csúszhattak ki ennyien a határidőkből.