Kiváló eredményeket ért el a Takarék Jelzálogbank 2021-ben

Takarékbank, Takarékbank Zrt., illusztráció, 2020.04.30., Budapest
Takarékbank illusztráció. 2020.04.30 Budapest Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
A változó piaci környezet ellenére terv feletti eredménnyel zárta a Takarék Jelzálogbank a 2021-es évet, miután egy év alatt 40,7 százalékos növekedéssel 2,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2021-ben. Az auditált pénzügyi jelentés szerint a Takarék Jelzálogbank mérlegfőösszege az egy évvel korábbi szintről 8,6 százalékkal 665 milliárd forintra gyarapodott. A Takarék Csoport tagja mindezekkel nagymértékben megerősítette helyét a magyar jelzálogpiacon.
Vágólapra másolva!

A turbulens piaci környezet ellenére a Takarék Jelzálogbank rendkívül sikeres pénzügyi évet zárt, a pénzintézet 2021-ben számos területen felülmúlta a kitűzött terveket. A bank auditált pénzügyi jelentése szerint a 2020-as több mint 1,9 milliárd forintról egy év alatt 792 millió forinttal (40,7 százalék) nőtt a konszolidált, adózás előtti eredménye, amely így tavaly meghaladta a 2,7 milliárd forintot.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A jelentős növekedéshez a második félév kimagasló, 1,6 milliárd forintos eredménye is hozzájárult. A bank átfogó jövedelme egy év alatt 37,2 százalékkal 2,25 milliárd forintra nőtt. Az eredmény köszönhető a Takarék Jelzálogbank nettó kamatjövedelem gyarapodásának is, amely a 2020-as évhez viszonyítva 1 milliárd forintos (32,3 százalék) növekedést követően elérte a 4,2 milliárd forintot. Ez részben a refinanszírozásból származó kamatbevételek folyamatos emelkedését tükrözi, de az állampapír-portfolió kamateredménye is szerepet játszott a növekedésben. A bank refinanszírozott állományában két számjegyű, 15,5 százalékos volt a növekedés: míg 2020-ban 287,1 milliárd forint volt, 2021-ben elérte a 332 milliárd forintot. A refinanszírozott hitelállomány 94,6 százaléka a Magyar Bankholding Csoport tagbankjaihoz köthető, azonban a Takarék Jelzálogbank továbbra is refinanszíroz a csoporttól független kereskedelmi pénzintézeteket is.

A bank nettó üzleti eredménye 787 millió forintra rúgott, amely 10,7 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A 2021-es üzleti év nyeresége 2,74 milliárd forint volt, amely 15,68 százalékkal magasabb a 2020. évi 2,37 milliárd forintnál. A Takarék Jelzálogbank mérlegfőösszege 8,6 százalékkal, 52,9 milliárd forinttal nőtt egy év alatt (2020: 612,14 milliárd forint), 2021 végére 665 milliárd forintot tett ki. Dr. Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója hangsúlyozta:

Martzy Antal, a Takarékbank és egyben az MKB Bank pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese az eredmények kapcsán a következőket mondta:

A hazai piac erős, fenntarthatóságban is élenjáró szereplője

A Takarék Jelzálogbank által kibocsátott, piacon lévő jelzáloglevelek névértéke 2021. év végén elérte a 323 milliárd forintot, ami éves szinten 3,5 milliárd forintos (1,1 százalék) növekedést jelent. A bank részesedése a szegmensben 2020 végéhez képest 0,6 százalékponttal 20 százalékra emelkedett, így a Takarék Jelzálogbank a forgalomban lévő jelzáloglevelek alapján magabiztosan tartja a második pozíciót a jelzáloglevél-piacon. A Takarék Jelzálogbank tevékenysége elsősorban a jelzáloglevél kibocsátásra terjed ki, ennek megfelelően tavaly is havi rendszerességgel jelent meg kibocsátásokkal a piacon.

A bank fontos célja a zöld jelzáloglevelek súlyának fokozatos növelése a teljes forrásállományon belül.

A Takarék Jelzálogbank 2021-es üzleti és pénzügyi működésében új, kedvező piaci körülményt jelentett az MNB által 2021. augusztus 2-án elindított, 200 milliárd forint keretösszegű Zöld Jelzáloglevél Vásárlási Program. Tavaly a nehezedő piaci körülmények ellenére a Takarék Jelzálogbank tizenkét nyilvános aukció keretében 24,5 milliárd forint összesített névértékben bocsátott ki 5 és 10 éves jelzálogleveleket.

Emellett a Takarék Jelzálogbank tavaly megalkotta és független nemzetközi szakértő által hitelesíttette Zöld Jelzáloglevél Keretrendszerét, amely lehetővé tette, hogy a bank 2021 októberében kibocsáthassa első zöld jelzáloglevelét. Az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírból a bank 5 milliárd forintnyit értékesített. 2022 első negyedévben további 7,4 milliárd forintnyi 5 és 10 éves zöld jelzáloglevelet bocsátott ki a bank.

– mondta Dr. Nagy Gyula.

Illusztráció Forrás: Pns

A bank a Magyar Bankholding Csoport tagjaként elkötelezett, hogy fokozott figyelemmel kísérje a környezeti és a társadalmi kockázatokat, és a fenntarthatóságot elősegítő alapelveket hosszú távon beépítse a vállalati irányítási és üzleti stratégiájába.

A pénzintézet az elmúlt időszakban több komoly eredményt ért el a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot szolgálva.

Az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés tagjaként 2020 óta arra törekszik, hogy zöld jelzáloghitelezéssel és zöld jelzáloglevél kibocsátásával támogassa a lakásállomány energiahatékonyságának növelését.

A bank emellett 2022 februárjában első magyar jelzálogbankként megkapta az európai energiahatékony jelzálog védjegyet (Energy Efficient Mortgage Label), amely minősítést objektív kritériumok alapján az Európai Jelzálogszövetség mellett működő független nemzetközi tanácsadótestület ítél oda.

2022 második negyedév végén megjelenik a Takarék Jelzálogbank első önálló fenntarthatósági (ESG) jelentése, amely a transzparencia javításával tovább szélesítheti a jelzálogleveleinek befektetői körét.