Akár 2 milliárd dollár kárt is okozhatott az évszázad tüze egy szakadár államban

Szomáliföld, Waaheen piac, tűz,
This aerial view shoes plumes of smoke billowing from the site of a fire that broke out at the Waaheen market in Hargeisa, Somaliland, on April 2, 2022. - A massive fire tore through the main market in the city of Hargeisa in northern Somalia overnight, injuring about two dozen people and destroying hundreds of businesses, officials said on April 2, 2022. (Photo by MATAAN YUUSUF / AFP)
Vágólapra másolva!
Hatalmas tűz pusztította el a központi piacot a szakadár szomáliai régió, Szomáliföld fővárosában. A hargeisai bazárban - amely a helyi gazdaság központja – kiütött tűzben körülbelül kéttucatnyi ember sérült meg, és több száz vállalkozás ment tönkre.
Vágólapra másolva!

Az április 2-án bekövetkezett katasztrófában a tüzet vizsgáló nemzeti munkacsoport előzetes jelentései szerint, mintegy 1,5-2 milliárd dollár (500-675 milliárd forint) közötti veszteség történt. A kiváltó okot egyenlőre még nem határozták meg, de néhány helyi kereskedő szerint az elektromos csatlakozók meghibásodása lehetett a felelős a lángokért.

A nagy kiterjedésű waheeni piac a város éltető eleme, és a becslések szerint mintegy 2000 üzletnek és bódéknak adott otthont, amelynek nagy része porig égett.

A közösségi médiában közzétett képeken a város felett hosszú órákon át hatalmas lángok és gomolygó füstfelhő volt látható Forrás: AFP/Mataan Yuusuf

nyilatkozott a helyszínen Hargeisa polgármestere, Abdikarim Ahmed Mooge.

A Hargeisa Kereskedelmi Kamara elnöke, Jamal Aideed elmondta, hogy a piac elvesztése óriási csapás volt, mivel a város gazdaságának 40-50 százalékát adta az ottani forgalom. A lángok következtében ezrek veszítették el a teljes megélhetésüket. A szomálföldi elnök, Muse Bihi Abdi Waha egymillió dollárt (338 millió forint) szabadított fel a katasztrófa sürgősségi intézkedéseinek támogatására.

A hatalmas piacon üzletek és rögtönzött bódék zsúfolódtak össze, köztük keskeny sikátorokkal, amely igen megnehezítette a tűzoltók munkáját Forrás: AFP/Mataan Yuusuf

Több ország – köztük az egykor Szomáliföldet uraló Nagy-Britannia és a szomszédos Etiópia – vezetői is megdöbbenésüknek és együttérzésüknek adtak hangot a katasztrófa kapcsán.

A stratégiailag nagyon fontos területen, az Ádeni-öböl mellett található.Szomáliföld 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét Szomáliától, és bár a nemzetközközösség azóta sem ismeri el önálló államként, ennek ellenére a mintegy 3 millió lakosú régió saját független kormányt, valutát és biztonsági rendszert tart fenn.

Szomáliföld pirossal, míg Szomália határa feketével van jelölve Forrás: Origo, Google Earth

Fővárosa Hargeisa, kereskedelmi csomópont és egyben tranzitállomás is az Afrika szarván áthaladó embercsempész-útvonal mentén.