Bekeményített az ország, amelynek bauxitja nélkül nincs alumínium

Bauxit, Guinea
View of the bauxite factory of Guinea's largest mining firm, Compagnie des Bauxites de Guinee (CBG), at Kamsar, a town north of the capital Conakry, taken on October 23, 2008. Guinea is the world's leading exporter of bauxite, an ore from which aluminium is produced. Copper, gold and diamond reserves are also exploited in the west African country. AFP PHOTO / GEORGES GOBET (Photo by Georges GOBET / AFP)
Vágólapra másolva!
Guinea évtizedek óta belpolitikai bizonytalansággal küzd. A nyugat-afrikai országban legutóbb tavaly novemberben történt puccs, amely során katonai parancsnokok léptek a régiók kormányzóinak helyére. A jelenlegi rezsim a nyersanyagok kapcsán határozott nacionalista politikát képvisel, és bár az elemzők szerint a katonai kormány követelései egyelőre nem akadályozzák komolyabban a bányászati ágazatot, mindenesetre tény, hogy a világ igen nagy bajban lesz, ha a bejelentések kapcsán esetleg megemelkedő alumínium árak az ellátási láncba is begyűrűznek.
Vágólapra másolva!

Guinea ugyanis a második legnagyobb termelője az alumíniumgyártáshoz használt ásványi anyagnak, a bauxitnak, és

a becslések szerint 7,4 milliárd tonnával a világ legnagyobb készletével rendelkezik.

Az autóipar és az élelmiszeripar számára is nélkülözhetetlen nyersanyagból például Kína a szükségletének mintegy felét a szegény afrikai országból importálja, ráadásul az ázsiai országba exportált bauxitszállítmányok jelenleg épp történelmi csúcson vannak, a múlt hónapban már meghaladva a 6 millió tonnát.

A képen látható bauxit az alumíniumkohászat legfontosabb érce. A képen egy helyi város, Kamsar bauxitfeldolgozó üzeme látható. Forrás: AFP/Georges Gobet

A Világbank adatai szerint a guineai bányászati ágazat, amely magában foglalja az aranyat és a gyémántokat is, kulcsfontosságú a nemzetgazdaság számára, mivel a GDP 15 százalékát és az export mintegy 80 százalékát adja. Ezzel összefüggésben úgy tűnik, hogy Guinea mára sokkal jobban tudatában van erőforrásai értékével és méltányosabb részesedést kíván a nemzetközi bányászati tevékenységből származó nyereségből.

Mamady Doumbouya ezredes, az ország jelenlegi elnöke szerint a bauxitágazat fellendülése ellenére az ország bevételei elmaradnak a várakozásoktól, ezért most szigorúbb szabályokkal és követelésekkel próbálnak nagyobb részt kicsiholni az államnak a külföldi bányászati cégek bevételeiből.

Az ország jelenlegi katonai hatalmának vezetője legújabb nyilakozatában május végéig adott időt a nemzetközi vállalatoknak arra, hogy javaslatokat és ütemtervet nyújtsanak be a bauxitfinomítók építésére, annak érdekében, hogy a gyártási folyamatban felhasznált összes nyersanyagot helyben állíthassák elő. Jelenleg csak egy timföldfinomító üzemel az országban, és a bejelentéssel

az új katonai rezsim világossá tette álláspontját az erőforrás-nacionalizmus politikája mellett, abból a célból, hogy Guinea nagyobb bevételt realizálhasson az értékes ásványkincsből.

A szakértők eddig az alapvető infrastruktúra hiányát és a burjánzó korrupciót tekintették a növekedést akadályozó fő tényezőknek, azonban a kormány bejeletését követően a nemzetközi bányászati cégeknek is egyre fontosabb lesz, hogy a timföldfinomítók építésével párhuzamosan a vasút, az utak és a kikötői infrastruktúra fejlesztésére is költsenek.

A nyugat-afrikai országban a bauxit mellett jelentős réz-, arany- és gyémántkészletek is találhatók Forrás: AFP/Georges Gobet

A 13 millió lakosú ország az US Geological Survey (USGS) adatai szerint a globális bauxitkészlet körülbelül egynegyedével rendelkezik, amelyből a helyi és külföldi cégek tavaly 82 millió tonna bauxitot termeltek ki. Ezzel az előállított mennyiséggel csak Ausztrália előzte meg őket, amely Vietnam és Brazília előtt a világ második legnagyobb készleteivel rendelkezik.

Kínának mintegy hétszer kevesebb a bauxitja van Guinea tartalékával összehasonlítva.

A szakértők szerint a jelenlegi politikai helyzetnek a lehetséges rövid távú kínálati ingadozásokon túl valószínűleg nem lesznek tartós hatásai, és azt a helyi vezetés is többször hangsúlyozta, hogy a bauxittermelés kiemelten fontos az ország számára.

- nyilatkozta tavaly az akkori katonai hatalomátvételt is vezető francia idegenlégiósból lett ezredes, Mamady Doumbouya.

Alpha Condé tavaly októberben nyerte el a harmadik mandátumát, a választás alatt és után azonban erős feszültség uralkodott a nyugat-afrikai országban, és többtucatnyian haltak meg az összetűzésekben. A hadsereg különleges alakulatai novemberben puccskísérletet hajtottak végre és a Mamady Doumbouya ezredes vezette lázadók végül magukhoz is vették a hatalmat. A képen a katonai egységek és az őket ünneplő tömeg látható. Forrás: AFP/Cellou Binani

Ennek ellenére az elemzők szerint fennáll a kockázata, hogy egy jövőbeli guineai kormány kikényszerítheti majd a szerződések újratárgyalását vagy esetleg kisajátítja a külföldi tulajdonú bányavagyont, ami viszont igen szerencsétlen fordulat lenne, ugyanis amennyiben a politikai válság túl nagy terhet róna a termelési láncra azt a világgazdaság is komolyan megérezné.