Új tagja van Elon Musk, Jeff Bezos, és néhány más szupergazdag klubjának

Gautam Adani, indiai üzletember
Adani Group Chairman, Gautam Adani smiles after addressing the media in Ahmedabad on July 21, 2009. Adani spoke about "Adani Power Limited IPO" which opens on July 28. AFP PHOTO/ Sam PANTHAKY (Photo by SAM PANTHAKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy kilenc tagot számláló, formálisan nem létező elitklubba csatlakozott az indiai iparmágnás, Gautam Adani, akinek a Bloomberg jelentése szerint vagyona elérte a 100 milliárd dolláros határt.
Vágólapra másolva!

Az indiai iparmágnás birodalma bányákat, kikötőket, illetve a zöld energiába tett jelentős befeketetéseket foglal magában. A friss adatok alapján, ő lett a második olyan indiai üzletember, akinek gazdagsága elérte a 100 milliárd dollárt, ráadásul a gyarapodás jelentős része idén valósult meg: Adani az év első néhány hónapjában elképesztő módon 24 milliárd dollárral növelte vagyonát. 100 milliárd dolláros vagyonnal eddig csak Mukesh Ambani büszkélkedhetett az indiai üzletemberek körében, ő tavaly októberben érte el ezt a referenciaértékét - mostanra azonban vagyona némileg csökkent, az adatok szerint értéke 99 milliárd dollárnál jár.

Gautam Adani, az Adani Group elnöke egy korábbi felvételen Forrás: AFP/Sam Panthaky

Gautam Adani üzleti karrierjének legutóbbi évei látványos sikertörténetet mutatnak. Adani korábban járt ugyan felsőoktatási intézménybe, de diplomát nem szerzett. Vagyonát a széniparban alapozta meg, majd az elmúlt nagyjából két évben, elképesztő érzékkel fordult a zöld energiákba és az azok köré épülő infrastruktúrákba való befektetések felé. Olyan jelentős vállalatokban szerzett érdekeltségeket, mint a francia Total SE és a Warburg Pincus.

Vagyonának jelentős részét lényegében az elmúlt években szerezte ezek révén.

Az üzletember ügyeire rálátó források szerint Adani jelenleg is vizsgálja a további befektetések és partnerségek lehetőségeit, többek között a világ legnagyobb olajexportálójának számító Szaúd-Arábiában.

A koronavírus-járvány ellenére 2021 kiemelkedően jó év volt a világ leggazdagabbjai számára. Az 500 legtehetősebb mintegy ezer milliárd dollárral növelte vagyonát. Közülük is a most 59 éves Adani volt az egyik, aki a leginkább kiemelkedett ennek mértékével: tavaly nettó vagyona 42,7 milliárd dollárral nőtt. Idén februárban pedig rövid időre Ázsia leggazdagabb embere lett, megelőzve honfitársát, Ambanit, aki akkor állt az élen.