Így oszlik meg a megújuló források energiatermelése Afrikában

Kenyában a Turkana tónál átadták a legnagyobb afrikai szélfarmot
A picture taken on July 19, 2019 shows a part of the 365-turbines of the Lake Turkana Wind Power project, the largest of its kind in Africa, during its inauguration. - Kenyan President Uhuru Kenyatta inaugurated the 310 megawatt renewable energy project in Loiyangalani, Marsabit County on July 19, 2019. (Photo by Nick Perry / AFP)
Vágólapra másolva!
2020-ban az afrikai energiatermelés egészének 9 százaléka származott megújuló forrásokból, aminek a jelentős része vízenergia volt. Egy friss kutatás megvizsgálta, hogy oszlik meg a megújuló energiaforrásokból származó termelés a kontinensen.
Vágólapra másolva!

Az afrikai energiatermelés 9 százaléka származott megújuló forrásokból 2020-ban, amiből egy tekintélyes részt (6,8 százalék) a vízenergia tett ki. A PricewaterhouseCoopers jelentése pedig rámutatott, hogy komoly fejlődés ment végbe a megújulók terén a kontinensen.

Csak 2019-ben és 2020-ban ugyanis a nap- és szélenergia-kapacitás 13, illetve 11 százalékkal bővült, míg a vízenergia-kapacitás 25 százalékkal.

A jelentés kiemelte, az Afrikában telepített megújuló kapacitások több mint 24 gigawattal emelkedtek 2013 óta.

A közeljövőre vonatkozó előrejelzések alapján a nap- és szélenergia projektek produkálhatnak jelentős növekedést, elsősorban Egyiptomban, Algériában, Tunéziában, Marokkóban, valamint Etiópiában.

A jelenlegi és fejlesztés alatt álló megújulóenergia-kapacitások (megawatt) Afrika egyes régióiban, 2021-ben Forrás: Statista

Miként a Statista ábráján is látszik, jelenleg Észak-Afrika a kontinens éllovasa a megújuló kapacitások terén, és a fejlesztés alatt álló projekteket is figyelembe véve nagyon valószínű, hogy a térség még jó ideig képes lesz tartani a vezető szerepét.

Ezzel együtt viszont Afrika középső régiója lendületesen zárkózik fel.

Ezt támasztja alá, hogy ha csak a jelenleg még építés alatt álló projekteket vizsgáljuk, akkor itt mérhető a leggyorsabb növekedési ütem.

Nyugat-Afrika viszont lemaradásban van, itt a jelentés közzétételének időpontjában mindössze 100 megawattnyi kapacitás volt fejlesztés alatt, szemben például a Közép-Afrikában regisztrált 15.201 megawattal.