Rekordot döntött a 91 éves tőzsdeguru cégének részvényárfolyama

Premiere of The Post USA Washington actors 14.12.2017 PHOTOCALL premiere film industry Warren Buffett at the Washington, DC Premiere of The Post at The Newseum. Washington, DC - Thursday December 14, 2017.
Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Warren Buffett cége, a Berskshire Hathaway hosszú ideje a részvénypiaci befektetők egyik nagy kedvence. A vállalat árfolyama pedig szerdán rekordot döntött, ahogy átlépte az 500 ezer dolláros lélektani határt.
Vágólapra másolva!

A 91 éves Warren Buffett az Egyesült Államok egyik leghíresebb és legelismertebb befektetője, vállalata, a Berkshire Hataway pedig hosszú ideje a befektetők egyik kedvence. Mivel a cég elsősorban a stabilitásáról ismert, nem meglepő, hogy a jelenlegi piaci felfordulás közepette az árfolyama rekordot döntött.

A papír szerdán 1,3 százalékkal emelkedett, amivel az egymást követő negyedik kereskedési napot sikerült pozitív tartományban zárnia.

Ráadásul 504 400 dolláron fejezte be a kereskedést a részvény, amivel a története során először sikerült a félmillió dolláros álomhatár fölött zárnia

– írja a CNBC.

Az omahai székhelyű társaság idén eddig 11 százalékos pluszban áll, amivel jelentősen lekörözi a szélesebb amerikai részvénypiacot.

A Berkshire Hathaway A osztályú részvényének teljesítménye Forrás: Investing.com

A Berskhire sikerének hátterében elsősorban a cég energiapiaci és közüzemi kitettsége áll, illetve az, hogy a vállalat híres arról, hogy erős fundamentumokkal rendelkező, stabil növekedést produkáló cégek részvényeibe fektet – mondta Cathy Seifert, a CFRA Research elemzője. Hozzátette, a társaság lendületes részvény-visszavásárlási programjai is növelik a Berkshire népszerűségét a befektetők körében.

A mostani rali a Berkshire piaci értékét is felemelte, a kapitalizáció már meghaladja a 730 milliárd dolláros szintet.

Ezzel Buffett vállalata maga mögé szorította a Facebookot (Meta) is, és az USA hatodik legértékesebb cégének számít.

A Berkshire befektetési portfóliójának középpontjában egyébként az Apple áll, ez teszi ki a részvényportfólió 40 százalékát. A cég stratégiája azonban igencsak kifizetődő, a profitja ugyanis folyamatos emelkedést mutat a koronavírus-járvány időszakában tapasztalt lejtmenet után.

A tavalyi negyedik negyedévben a Berkshire működési nyeresége például 45 százalékkal bővült

a megelőző év azonos időszakához képest. Végül az sem mellékes, hogy a társaság hatalmas készpénzállománnyal rendelkezik, ami szintén támogatja a stabilitását a befektetők szemében.