Szijjártó Péter: A magyar gazdaság az EU szégyenpadjáról az élvonalba tört

építőipar új fotók, építkezés, építés, sóder, homok, kavics, kő, beton  Construction site Stuttgart 21 Web Verkeh Steel Horizontal ECONOMY TRAFFIC BUILDING
08 July 2021, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Workers attach parts of a reinforcement on the large construction site of the new train station, which will then be poured with concrete. The Stuttgart 21 rail project, which is worth billions, involves moving the station underground. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság, a sorozatos válságok ellenére, 2010 óta az Európai Unió szégyenpadjáról az élvonalba tört - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Salgótarjánban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Fort-Bau Therm Zrt. beruházásának átadásán arról számolt be, hogy a magyar tulajdonú építőipari cég két ütemben megvalósuló, 500 millió forint értékű kapacitásbővítő fejlesztéséhez a kormány 200 millió forint támogatást adott, így "bebetonozva" 110 munkahelyet.

- emlékeztetett a miniszter.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Weissbrod

Beszédében aláhúzta, hogy Magyarország tavaly, a válság ellenére is a rendszerváltást követő időszak legsikeresebb évét zárhatta gazdasági szempontból, ugyanis megdőlt a GDP-növekedés, a foglalkoztatottság, a beruházások és az exportteljesítmény rekordja is.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezen csúcsok megdöntésében nagy szerepe volt a gazdaság egyik húzóágazatává váló építőiparnak is. Mint mondta, a szektor 2017-ben meredek növekedési pályára állt, amelyet ugyan a koronavírus-válság valamelyest megtört, de termelési értéke tavaly 13 százalékos bővülés után ismét 5400 milliárd forint körül volt.

Rámutatott, hogy

a krízis során a kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett annak megelőzésére fókuszált, és meghirdette minden idők legrobusztusabb beruházásösztönzési programját.

Ennek köszönhetően pedig "Magyarország végül győztesen jött ki a válságból, erősebben, mint amilyen állapotban belekerült" - mondta.

A miniszter bátornak nevezte a programban részt vevő 1434 vállalatot. Mint mondta, ezek mintegy 80 százaléka hazai tulajdonban van, ami ugyancsak a magyar gazdaság erejét mutatja.

Hozzátette: Nógrád megyében 18 cég vett részt a programban, amelyek összesen 13 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat a kormány 4,5 milliárd forintos támogatásával, így segítve 5300 munkahely megmentését.