Többféle pluszpénz is érkezik idén a nyugdíjasoknak

TÁLLAI András
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára
Vágólapra másolva!
Ötszázalékos nyugdíjemelés, teljes összeget jelentő 13. havi juttatás, nyugdíjprémium – a pénzügyminiszter helyettesének közlése szerint a január eleji állás szerint ezekkel számolhat idén a két és fél millió, nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy. Tállai András a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére elmondta: az időseket átlagosan évi 300-400 ezer forinttal segíti a rezsicsökkentés is. Az államtitkár szerint az utóbbi idők nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy a rezsicsökkentés mellett a 13. havi nyugdíj is veszélybe kerül, ha a baloldal nyer a tavaszi választásokon - írta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta a Mediaworks Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár megjegyezte: a két és fél millió jogosult idén is több címen kaphat extra juttatást, az elsőt rögtön februárban.

Az államkincstár február közepén folyósította a 13. havi ellátást, ami egy teljes havi nyugdíj összegének felelt meg. Ennek kapcsán a miniszterhelyettes felidézte az elmúlt időszakot. Mint emlékeztetett, a kormány 2020 elején, a koronavírus-világjárvány kirobbanása után határozott úgy, hogy visszaállítja a 2009-ben megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Az akkori tervek szerint a folyamat négy évig tartott volna. Első alkalommal tavaly fizetett újra az állam 13. havi juttatást, akkor nyugdíjuk negyedét kapták ilyen címen kézhez a jogosultak.

– fogalmazott az államtitkár. Tállai András hozzátette: 13. havi nyugdíjként is az idei, öt százalékkal emelt összegű havi járandóság illeti meg a jogosultakat.

Mivel az ukrajnai háború előtti előrejelzések szerint a gazdaság idén is 3,5 százaléknál nagyobb mértékben nőhet, így a kormány ezúttal is tett félre pénzt nyugdíjprémiumra.

– idézte fel a miniszterhelyettes. Tállai András végül szóba hozta a rezsicsökkentés ügyét is.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Bruzák Noémi

– mondta az államtitkár. Közlése szerint a rezsicsökkentés a nyugdíjasoknak átlagosan 300-400 ezer forint megtakarítást jelent évente.

– vélekedett Tállai András, majd arról beszélt: a feltételezésnek az ad szomorú alapot, hogy ezt a baloldal egyszer már megtette.

– mondta. Az államtitkár szerint jó, ha ezt senki nem felejti, amikor azon gondolkodik, hova tegye az ikszet tavasszal a szavazólapon.

Mikor utalják a nyugdíjat?

Tájékoztatót adott közre a minap a Magyar Államkincstár arról, hogy az adott hónapokban a jogosultak mikor kapják meg a bankszámlájukra a járandóság havi összegét. Eszerint a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások kifizetése, jóváírása – várhatóan – minden hónap 12-én történik majd meg, ám akadnak kivételek. A tájékoztató szerint februárban, márciusban és novemberben 11., péntek lesz a kifizetés napja, júniusban pedig 10-én, szintén pénteken érkezhet meg az összeg. Decemberben 2-ra időzítik a nyugdíjak folyósítását, hiszen az év utolsó hónapjában rendre – ahogy például tavaly is – korábban utalják a nyugdíjakat. Tájékoztatójában az államkincstár két fontos szempontra is felhívta a figyelmet. Az egyik, hogy a megadott utalási dátumok tájékoztató jellegűek. A másik, hogy a nyugdíjak postai kézbesítése más menetrend szerint történik, ez ügyben a Magyar Posta Zrt. úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárja igazíthatja el az érintetteket. Bár a kincstár külön nem tért ki rá, tudható a két extra juttatás, a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium kifizetésének ideje is. Előbbi a februári nyugdíjkifizetéssel érkezik majd meg, utóbbi pedig novemberben. Érdemes megemlíteni: a nyugdíjprémium kifizetése annyiban nem automatikus, hogy a juttatás csak akkor illeti meg az időseket, ha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Az előrejelzések szerint ezzel idén nem lesz probléma, a Pénzügyminisztérium ugyanis – miként arról Varga Mihály tárcavezető a Mediaworks Hírcentrumának beszámolt – 5,9 százalékos bővülést vár 2022-ben.