Kilőttek az orosz kötvényhozamok, ahogy megindult a kereskedés

moszkva moszkvai értéktőzsde The Russian Trading System Stock Exchange (RTS)
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 16: The interior of the Russian Trading System Stock Exchange (RTS) is pictured on January 16, 2008 in Moscow, Russia. Regional securities trading floors were separated before 1995 when RTS brought them together into one unified, regulated Russian securities market. (Photo by Dima Korotayev/Epsilon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfőn 13 órakor kinyitott ugyan a moszkvai tőzsde, de csak részlegesen: a részvényszekció továbbra is pihen, csak néhány szövetségi adósságpapírral (OFZ) lehetett üzletelni. A kötvényhozamok azonnal jelentős emelkedésnek indultak, majd idővel normalizálódtak.
Vágólapra másolva!

A kormány által kibocsátott kötvények hozama a nyitás előtti kereskedésben 20 százalékot emelkedett, ami praktikusan azt jelenti, hogy a piac a befektetést kockázatosabbnak ítéli, így drágább lesz az államnak a finanszírozás. Később a hozamplusz 13 százalékon állapodott meg. Andrej Braginszkij, a moszkvai tőzsde szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy

technikailag a részvénypiac is készen áll a nyitásra, és reményei szerint ez hamarosan be is következik

– írja a Világgazdaság.

Mindehhez persze szükség lesz a politikai vezetés jóváhagyására is. A tőzsdén a kerekedéssel február 24-én álltak le, aznap, amikor Oroszország megindította ukrajnai offenzíváját. Annyi biztosra vehető, hogy az újranyitás totális átárazással jár majd együtt, a rubel ugyanis azóta elveszítette értéke negyedét a dollárhoz képest, a központi bank 20 százalékra emelte az alapkamatot, miközben a körülmények drámai fordulatot vettek: az orosz nagybankok egy részét kitiltották a SWIFT rendszerből, nyugati cégek sora döntött az orosz piac elhagyása mellett, a jelentősen beszűkültek helyi vállalatok anyagi lehetőségei és mozgásterük is.

Megindult a kereskedés az orosz kötvények egy részével, de a részvénypiac nyitására még várni kell Forrás: RIA Novosti/Vladimir Trefilov

Elvira Najulina jegybankelnök pedig a bejelentette, hogy szükség esetén állampapírok vásárlásával dúcolja alá a kötvénypiacot. Erre hétfőn példát is szolgáltatott, a hozamesést sikerült visszafordítaniuk. A Locko Invest szakértői szerint 80-120 milliárd rubelt (770 millió-1,15 milliárd dollár) költött a jegybank arra, hogy az OFZ-papírok árfolyamát karbantartsa.

Hétfőn esedékes egy 2029-es lejáratú eurókötvény kuponfizetése is, 65,6 millió dollárnyi összegről van szó, amit a kincstár készséggel kifizet azoknak, akik hajlandóak rubelben átvenni járandóságukat.

Az ominózus kötvény hozama egy hónapja 4,5 százalék volt, ami mára már 43 százalékra gyarapodott. A rubel/dollár árfolyam viszont stabil, a 104-es szint körül mozgott hétfőn.

Ezzel párhuzamosan az orosz részvénypiac február 25-e óta folyamatosan zárva tart, ahogy a háború és a nyugati szankciók hatására elkezdtek beszakadni az árfolyamok – írja a CNBC.

A központi bank egyelőre nem is jelezte még hivatalosan, hogy mikor fog újraindulni a kereskedés a részvényekkel.

A tájékoztatás szerint azonban egyes kiegészítő pénzügyi termékekkel megindulhat majd a kereskedés a következő két hét során.