140 milliárd dolláros kérdéshez érkezett a háborúban álló Oroszország

gold bar golden bars ingot ingots money metal wealth bank banking block blocks precious stack row deposit rich bullion finance financial economics stock exchange market brick bricks investment business treasure concept savings currency bullions commerce c
12074974 - macro view of rows of gold bars
Vágólapra másolva!
Oroszország az elmúlt években folyamatosan duzzasztotta az aranytartalékait. A központi bank igyekezett bebiztosítani, hogy egy esetleges gazdasági válság idején az országnak legyen elég stabil és értékálló eszköze. Most pedig ez a tartalékállomány fel is értékelődhet, azonban a nagy kérdés az, hogy szükség esetén Moszkva képes lehet-e valóban eladni a tartalékait.
Vágólapra másolva!

Az orosz központi bank a 2000-es évek közepe óta majdnem meghatszorozta az aranytartalékait, és ezzel Oroszország mára a világ ötödik legnagyobb aranykészletével rendelkezik.

A tartalék teljes összege eléri a 140 milliárd dollárt, a funkciója pedig az, hogy egy gazdasági válság esetén biztosítsa, hogy az országnak kellő mennyiségű stabil és értékálló eszköze legyen.

A nagy kérdés viszont az, hogy most, amikor a rubel értéke hatalmasat zuhant, az ukrajnai háború miatti szankciók eredményeként pedig az orosz gazdaság komoly nehézségekkel küzd, Moszkva képes lehet-e valóban hozzányúlni az aranytartalékaihoz.

A Mining.com portálon közölt elemző összeállítás szerint a nemesfémek értékesítése jelenleg igen komoly problémákba ütközne Moszkva számára. A szankciók miatt ugyanis az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió intézményei nem üzletelhetnek az orosz jegybankkal. A kereskedők és a bankok közvetett csatornákon ugyan tudnának orosz aranyat vásárolni, de ezzel nemcsak büntetéseket, de a jó hírnevük súlyos csorbulását is kockáztatnák.

Ráadásul az amerikai szenátorok már másodlagos szankciókat vetnének ki mindenkire, aki orosz aranyat vesz.

Vagyis az a sajátos helyzet állt elő Moszkvában, hogy bár az orosz jegybank épp ilyen válságos helyzetekre gondolva vásárolt be hatalmas aranymennyiséget, ha senkinek nem tudják azt eladni a nehéz időszakban, akkor lényegében teljesen mindegy, mekkora ez a tartalék, mivel használhatatlanná válik – mondta Fergal O'Connor, a Cork University Business School előadója.

Egyes elemzők szerint Moszkva azzal próbálkozhatna, hogy más országok (például India vagy Kína) jegybankjainak adja el az aranytartalékai egy részét.

Emellett a sanghaji aranytőzsdén is lehetne valamennyi nemesfémet értékesíteni, de ez csupán kis mennyiséget jelentene – tette hozzá Jeff Christian, a CPM Group ügyvezetője.

Használhatatlanná válhat a hatalmas orosz aranytartalék Forrás: 123rf

Itt válik fontossá az amerikai szenátorok által benyújtott új szankció terve. Ha ugyanis Washington mindenkit büntetéssel sújtana, aki orosz aranyat vesz, az Indiában és Kínában is eltántoríthatja az intézményeket a vásárlástól. Peking pedig valószínűleg szeretné most elkerülni a konfliktust az Egyesült Államokkal.

A Citigroup elemzői emellett úgy látják, hogy ha Oroszország kétségbeesett helyzetbe kerül, akkor a jegybank azt is megteheti, hogy a hazai piacon, rubelért értékesít nemesfémet.

Amennyiben ezt fix áron teszi meg, akkor az lényegében egy belföldi aranystandard bevezetésének felelne meg.

A 140 milliárd dolláros kérdésre tehát egyelőre nincs biztos válasz, azonban a következő hetekben előállhat az a helyzet, hogy a hatalmas orosz aranytartalék lényegében használhatatlanná válik. Ez pedig még tovább nehezítené az orosz gazdaság nehéz helyzetét.