Ismert márkái oroszországi árusítását állítja le a Nestlé

Arlington,,Va,-,May,19,,2019:,Nestle,Usa,-,Entrance editorial,arlington virginia,usa,business,corporation,exterior,s
ARLINGTON, VA - MAY 19, 2019: NESTLE USA - entrance to headquarters building with sign. Nestlé is a Swiss multinational food company.
Vágólapra másolva!
A világ vezető fogyasztási cikkeket gyártó vállalata, a Nestlé, leállítja több, nem alapvető fontosságú termék, köztük a KitKat csokoládészelet és a Nesquik márkájú kakaós termékei értékesítését Oroszországban, írja a Reuters. 
Vágólapra másolva!

A közkedvelt termékek forgalmazásának leállítására az ukrán elnök bírálata után került sor, közölte a vállalat képviselője. A döntés szokatlan az állateledelek, ásványvízek, édességek, kávék és konyhai termékek (Maggi húsleves alap) gyártójától, amely

az elmúlt évtizedekben a világ számos háborús övezetében folytatta működését.

Például Dél-Afrikából sem vonult ki az apartheid rendszer idején. Nem meglepő, hogy a részvényei 1,3 százalékkal visszaestek a hír hallatán.

A felfüggesztett márkák adják az értékesítési eredményük döntő részét Oroszországban, amely 2021-ben 1,82 milliárd dollár volt a vállalat szóvivője szerint.

KitKat csoki Forrás: Nestlé Hungária / Press

Zelenszkij ukrán elnök az elmúlt napokban több nyugati vállalatot is bírált, amiért az ukrajnai invázió ellenére is Oroszországban maradtak, a Nestlét pedig azzal vádolta, hogy nem felel meg a "Jó étel, jó élet" szlogenjének.

Az ukrán elnök megjegyzéseit megelőző napokban

a Nestlé már korábban is kapott online kritikákat vásárlóktól, aktivistáktól, befektetőktől és politikai személyiségektől.

A vállalat már közölte, hogy leállította a nem alapvető fontosságú kereskedelmét Oroszországgal, ahogy a reklámjait is, és felfüggesztette a tőkebefektetéseit. Ugyanakkor szóvivőjük közölte: kiállnak Ukrajna és ottani, nagyjából 5.800 munkavállalójuk mellett, ugyanakkor oroszországi alkalmazottaik továbbra is kapnak fizetést, függetlenül attól, hogy ottani működésükből nem származik most már nyereség.

A Nestlé népszerű márkáinak értékesítését függeszti fel. Forrás: Origo

Mostanáig több mint 400 vállalat vonult ki Oroszországból az Ukrajna elleni február 24-i támadás megindítása óta. A cégek összesen több százmilliárd dollár értékű vagyont hagytak hátra.

A Nestlé nem volt egyedül azzal a döntésével, miszerint Oroszországban továbbra is biztosítani fogja a táplálkozáshoz és higiéniához szükséges alapvető cikkeket,

például tápszert és pelenkát. A PepsiCo, az Unilever és a Procter & Gamble (P&G) szintén közölte, hogy továbbra is jelen lesz Oroszországban, hogy alapvető árucikkeket biztosítson a fogyasztóknak.