A közétkeztetés a leginkább fenntartható élelmezési forma

Közétkeztetés és fenntarthatóság konferencia, 2022.03.03. A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV)
a szervező partnereivel (NÉBIH, MVH, AM, ÉHT, MNGSZ, MNVH, VIMOSZ, DTP,
Hungexpo)
Vágólapra másolva!
A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) a szervezőpartnereivel (a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal /Nébih/, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Agrárminisztérium és más szervezők) közösen rendezett konferenciát a valamilyen módon mindenkit érintő kérdésről: arról, hogy hogyan lehet az előttünk álló időszakok kihívásait tekintve biztosítani a közétkeztetési feladatok ellátását. A „Közétkeztetés és Fenntarthatóság" című konferencián ugyanakkor nem csak az élelmiszer-termelési láncok átalakulásáról vagy a klímaváltozás hatásairól volt szó, hanem az egészen közeli jövő feladatairól is, valamint arról, hogy min múlhat a menzai étkeztetés sikere a gyerekeknél.
Vágólapra másolva!

A konferencia főszervezője, a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), olyan célok teljesítéséért dolgozik, melyek fontosságát vélhetően senki nem vitatná, ugyanakkor jelentőségükbe talán ritkán gondolunk bele. A közétkeztetetés ma Magyarországon nem pusztán százmilliárd forintos nagyságrendű szektor, hanem szó szerint milliókat érint: ilyen sokan vannak ugyanis azok, akik részesülnek azok szolgáltatásából. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a közétkeztetés összetett, többszereplős szolgáltatás. Magyarországon napjainkban 3.000-3.500 főzőkonyhán és 6.500 tálalókonyhán, menzán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. Mind az egyén szintjén, mind társadalmi szinten fontos tehát, hogy – a KÖZSZÖV törekvéseivel összhangban –

a tányérokra a helyes táplálkozást elősegítő, egészséges élelmiszer kerülhessen.

Ennek jegyében tartották meg rangos előadók közreműködésével 2022. március 3-án (a világjárvány kitörése óta először), a jelenléttel zajló közétkeztetési konferenciát, amelyet a fenntarthatóság témájával is kibővítettek.

Közétkeztetés és fenntarthatóság címmel rendeztek konferenciát március 3-án Fotó: Koncz Márton - Origo

Közétkeztetés és kiváló hazai élelmiszer

Páger Zsolt, a KÖZSZÖV alelnöke a konferencián elhangzottakat ekképpen foglalta össze az Origónak: "A konferencia hívó gondolata az volt, hogy a közétkeztetés a leginkább fenntartható élelmezési forma. A nap folyamán próbáltunk rávilágítani arra, hogy mik a közétkeztetés fenntarthatósági aspektusai. A konferencia délelőtti blokkjában a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól szóló kormányrendelettel foglalkoztunk. Ez röviden arról szól, hogy 2021. szeptember 1-től ha közbeszerzési keretek között kerül kiírásra egy közétkeztetési pályázat, akkor

Ezekről az Agrárminisztérium két képviselője is tartott előadást. A digitális termelői piac vezérigazgatója pedig arról tartott előadást, hogy a kistermelőket hogyan lehetne bevonni a közétkeztetésbe" - ismertette Páger Zsolt.

Páger Zsolt, a KÖZSZÖV kommunikációért és kapcsolatokért felelős alelnöke a konferencián Fotó: Koncz Márton - Origo

A szakember ugyanakkor felhívta arra a figyelmet: edukációs hiányból fakad, hogy eddig egyenes ágon kistermelői termék csak kis mértékben jutott el a közétkeztetési piacra, hiszen a közétkeztetésnek vannak minőségi, mennyiségi és minőség tanúsítási elvárásai, amihez a kistermelők még nem értenek. Ezért a konferencián külön hangsúllyal szerepelt annak a kérdésnek a megvitatása - a nap második fele főként erről szólt -, hogy miként lehet a közétkeztetésben elérni, hogy a felkínált ételek a legnagyobb mértékben elfogyasztásra is kerüljenek. Az étkezési idő egy rendkívül fontos tényező a gyermekek fejlődésében. Egy kutatás alapján már közismert tény, hogy a gyerekeknek az oktatási intézményekben csupán 15 percük van az étkezésre, ami ellentmond annak, hogy a közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi előírásairól szóló rendeletnek mennyiségben és minőségben is megfelelő ételek kerüljenek elfogyasztásra. Ebből pedig egyenesen következik a hulladékképződés, ami nem fenntartható.

- mondta Páger Zsolt.

A közétkeztetés akutális kérdéseiről hangzottak el előadások Fotó: Koncz Márton - Origo

Az anyaméhig nyúlhat vissza, ízlik-e a gyereknek a főtt étel

Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke fontos, és szinte biztos, hogy valamennyi szülőt érintő kérdést említett: mi van akkor, ha a gyereknek nem ízlik a főtt étel? Nyilvánvalóan nem várható el tőle, hogy a táplálkozástudományi szakértőként tekintsen saját étkezéseire, ám ettől még fennáll a kérdés, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben? "Tény, hogy bármennyire is ügyes a szakács a közétkeztetésben, a gyerekeknek sokszor mégsem ízlik a főzött étel. Emiatt jelentős a pazarlás és a hulladékképződés, ételmaradék" - mondta Zoltai Anna. A témakörben a Budapesti Corvinus Egyetem gasztropszichológusa tartott prezentációt a konferencián. A szakember szerint

a fogyasztási kedv sok esetben már az anyaméhben eldől.

"A konferencia során elindultunk egy környezeti hatásokkal kapcsolatos elemzéssel és eljutottunk addig a kérdésig, hogy vajon a gyerek miért nem eszi meg azt, amit a menzán tökéletes precizitással elkészítenek.

A konferencián végre közösen kiálltunk amellett, hogy véget kell vetni a hulladékpazarlásnak. Ebben jelentős segítséget nyújthatnak a szülők, pedagógusok, a propaganda, a szakemberek együttese" - emelte ki Zoltai Anna.

A KÖZSZÖV elnöke az Origo kérdésére elmondta: alakult egy úgynevezett maradék nélküli munkacsoportot, csatlakozva a Nébih "Maradék nélkül"-programjához. Ennek keretében azt vizsgálják, hogy mik lehetnek vajon azok a fogyasztási kedvet javító tényezők, amiket érdemes lenne kiajánlani a közétkeztetőknek.

Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke Forrás: Origo

Ezzel kapcsolatban Zoltai Anna így fogalmazott: "Szerintem hatékony lenne, ha más rendszerű lenne az étkeztetés, a kínálat. A svédasztal talán meghozná a kedvet is az ételekhez. Arra is rájöttünk, hogy

Ebben a KÖZSZÖVnek is van még bőven szakmai fejlesztési, képzési feladata."

A konferencia ideje alatt számos egyéb észrevétel és témajavaslat is elhangzott, ezeket a közeljövőben egy hasonló szakmai rendezvény keretében tervezik megvitatni a konferencia szervezői, illetve a szakemberek.