Így alakult az ingatlanpiaci kereslet és kínálat az év második hónapjában

Koronavírus balaton balatonfüred eladó ingatlan lakás Koronavírus, balaton, balatonfüred, eladó, ingatlan, lakás
Koronavírus, balaton, balatonfüred, eladó, ingatlan, lakás
Vágólapra másolva!
Februárban több mint 33 ezer lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok, az eladó lakóingatlanokra pedig közel 400 ezer érdeklődés érkezett. A szomszédunkban zajló háború viszont felemássá tette a hónapot. Januárhoz képest 9 százalékkal nőtt a friss kínálat és 81 településsel több helyen kínálnak eladásra lakásokat és házakat. Éves szinten azonban csökkent a feladott hirdetések száma, amiben szerepe van a háború okozta bizonytalanságnak is. A kereslet a hónap első három hetében stabilan alakult, a katonai konfliktus kirobbanása óta viszont több mint 20 százalékkal visszaesett. Azok az eladók és vevők, akik a háború miatt elhalasztják döntéseiket, a konfliktus rendeződése után egyszerre jelenhetnek meg a lakáspiacon, mi élénkülést okozhat, írja közleményében az ingatlan.com.
Vágólapra másolva!

Felemásan alakult a február a lakáspiacon - áll az ingatlan.com elemzésében, amely bemutatja, hogyan alakult a kereslet és kínálat az év második hónapjában.

Több településen van eladó lakás és ház

Februárban - januárhoz képest - 81-gyel több településen lehetett az eladó lakóingatlanok közül válogatni.

Idén februárban több mint 33 ezer eladó lakás és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 9 százalékkal több mint januárban. Ugyanakkor tavaly februárhoz képest mérséklődött a friss kínálat, mégpedig 20 százalékkal.

- közölte elemzésüket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Illusztráció Fotó: Hirling Balint - Origo

Felemás kép az érdeklődéseknél is

A háború a kereslet alakulását is befolyásolta. Februárban közel 400 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, de érezhető volt a visszaesés február utolsó napjaiban.

A katonai konfliktus kirobbanását követően a napi érdeklődések száma 22 százalékkal csökkent.

– tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Balogh László szerint a konfliktus rendeződését követően a döntésüket elhalasztó eladók és a vevőkegyszerre jelenhetnek meg a lakáspiacon, ami érezhető élénkülést okozhat a forgalomban.

Lakhatási felajánlások érkeznek a menekülteknek

A háború elől menekülők részérelakhatási felajánlásokat gyűjt az ingatlan.com. Erről részletesebb információk itt olvashatók: https://tudastar.ingatlan.com/berelnek/ukrajna/