Kicselezte egy orosz milliárdos vagyona egy részének befagyasztását

tui repülőgép
TUI Airlines Belgium Boeing 767-300ER aircraft as seen on final approach flying, landing on the runway and taxiing at Eindhoven Airport EIN performing a rare Dutch domestic route. The wide-body Boeing B767 passenger airplane arrives from Amsterdam Schiphol Airport and has as a destination a charter flight to Bardufoss in Norway with flight number OR9531. The jet plane has the registration OO-JNL and the name Sunshine. TUI fly former Jetairfly, ArkeFly, is a Belgian scheduled and charter airline, subsidiary of TUI Group, the German multinational travel and tourism company, largest leisure company in the world, and TUI airlines. The aviation industry and passenger traffic are phasing a difficult period with the Covid-19 coronavirus pandemic having a negative impact on the travel business industry with fears of the worsening situation due to the new Omicron variant mutation at the fifth wave. Eindhoven, the Netherlands on February 9, 2022 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Oroszország leggazdagabb embere éveken át volt a frankfurti és londoni kettős tőzsdén jegyzett Tui legnagyobb részvényese. Március 2-án azonban, két nappal azután, hogy az EU feketelistájára került, váratlanul lemondott a társaság igazgatótanácsából a részesedését pedig értékesítette. Bemutatjuk ennek hátterét.
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háborús konfliktus kapcsán hozott szankciós szabályok értelmében Alekszej Mordashov teljes részesedését befagyasztották volna a világ legnagyobb turisztikai szolgáltató cégéből, a TUI-ból. Az EU ugyanis különböző aggályokat vázolt fel az üzletemberrel kapcsolatban: Mordashov azon gazdag oroszok közé tartozik, akikről úgy vélik, hogy közel állnak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Az érdekeltségébe tartozó médiavállalkozások pedig állítólag oroszbarát televíziókon keresztül segítettek destabilizálni Ukrajnát.

A szankciós szabályok értelmében Mordashov tehát nem adhatta volna el a részvényeit, nem vehetett volna fel osztalékot, valamint nem szavazhatott volna az igazgatósági üléseken sem.

Az orosz milliárdos azonban kicselezte a korlátozásokat. Úgy kerülte el a mintegy 1,4 milliárd dolláros (470 milliárd forintos) értékű TUI részvényének a befagyasztását, hogy a 34 százalékos részesedésének nagy részét eladta egy, a Brit Virgin-szigeteken működő cégnek.

A háttérben Alekszej Mordashov, aki Vlagyimir Putyint orosz elnököt kísérte egy eseményre 2020. február 4-én. Az 56 éves Mordashov bár szegény családból származik, a Forbes magazin milliárdoslistája szerint 2021-re már a világ 51. leggazdagabb emberévé küzdötte fel magát. Személyes nettó vagyonát ekkor 29,1 milliárd dollárra (9782 milliárd forint) becsülték Forrás: Getty Images/Mikhail Svetlov

A TUI AG értesítései szerint a tranzakciókra 2022. február 28-án került sor, azon a napon, amikor Mordashov felkerült az uniós szankciók által célzott oroszok listájára. A TUI egy közleményben jelentette, hogy Mordashov a TUI-részvényeinek 29,9 százalékát egy a Brit Virgin-szigeteken található Ondero Ltd nevű vállalatnak értékesítette, míg a fennmaradó 4,1 százalékot a saját tulajdonában lévő Severgroupnak.

A tranzakció következtében így csupán a Severgroup birtokában lévő, 204,5 millió dollár (68,7 milliárd forint) értékű kis részt fagyasztották be. Bár a szankciók az Ondero Ltd-nek eladott részvényekre nem érvényesíthetők, a Bloomberg szerint az új tulajdonos is „kapcsolatban áll" Mordashovval. Ezt azonban nehéz lenne bizonyítani, ugyanis a tulajdonjogra vonatkozó pontos információkat a Brit Virgin-szigetek titoktartási szabályai védik.

Tekintve, hogy

az Egyesült Királyság tengerentúli területére és egykori gyarmatára nem érvényesek a cégnyilvántartás nyilvánossá tételére irányuló szabályok, ez azt jelenti, hogy a részvényesekről szóló információkat csak kivételes körülmények között adnak ki, például a bűnüldöző szervek kérésére.

A TUI Group globális turisztikai csoport központja Németországban található. A társasághoz többek közt 400 szálloda és üdülőhely, 16 tengerjáró hajó, öt légitársaság, és mintegy 1000 utazási iroda is tartozik. A képen a TUI Airlines egy Boeing 767-es repülőgépe látható Forrás: Getty Images/Nicolas Economou/NurPhoto

Mordashov egyébiránt az EU szankciós listájára való felvétele kapcsán elmondta:

Mindenesetre az üzletember a TUI nélkül sem maradt munka nélkül, hiszen Oroszország legnagyobb acélipari és bányászati csoportjának, a Severstalnak a vezérigazgatója, valamint a Severgroup elnöke is, amelynek érdekeltségei a telekommunikációtól az aranybányászaton át a médiáig és a mérnöki munkákig terjednek.