Egyre több cég tervezi elhagyni Hongkongot

Hong Kong, Hongkong, Kína, felhőkarcoló, köd, felhő, időjárás, természet, látvány
This picture shows fog over Hong Kong on March 22, 2022. (Photo by DALE DE LA REY / AFP)
Vágólapra másolva!
Az európai vállalatok közel 50 százaléka tervezi, hogy részben vagy egészben máshova helyezi át tevékenységét Hongkongból az elkövetkező évben. Az ázsiai pénzügyi központ vonzereje jelentősen csökkent a világ legszigorúbb Covid–19 beutazási és karantén-korlátozásai miatt.
Vágólapra másolva!

A Hongkongi Európai Kereskedelmi Kamara új kutatása szerint

a válaszadó vállalatok körülbelül 25 százaléka teljesen kivonulna Hongkongból, míg további 24 százalékuk pedig részben helyezné át működését a városból.

A cégek 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bizonytalan a továbbiakat illetően, míg mindössze 17 százalékuk nem kíván elköltözni a következő 12 hónapban.

A Világgazdaság cikke szerint a válaszok egyértelműen az üzleti bizalom hanyatlását tükrözik az egykor szabad országban, amely az elmúlt két évben egyre inkább elszigetelte magát a világtól. Azonban a vezetés egyelőre semmi jelét nem adta annak, hogy felhagyna a Kínától kölcsönzött „zéró Covid stratégiával".

A jelenlegi járványintézkedések szerint a beérkező utazóknak 14 napig szállodai karanténban kell tartózkodniuk, ráadásul pozitív teszt esetén kötelező a kórházi ápolás, függetlenül a tünetektől.

Hongkong egyre inkább elveszíti vonzerejét a külföldi cégek körében Forrás: AFP/Dale De La Rey

Az elmúlt időszakban történtek könnyítések ezen a területen, de a szakértők szerint ezek nem elégségesek ahhoz, hogy megtarthassák a külföldi cégeket.

Az eredmények egyértelműen figyelmeztetésként szolgálhatnak, az elmúlt hónapok és évek egyértelműen megviselték az európai üzleti közösség tagjait – mondta Frederik Gollob, az Európai Kereskedelmi Kamara hongkongi elnöke.

Nem csupán az európai cégek körében születtek negatív eredmények, az Amerikai Kereskedelmi Kamara legutóbbi felmérése szerint 44 százalékuk valószínűleg elhagyja a várost,

és közel 60 százalékuk szerint a nemzetközi utazási korlátozások jelentik a legnagyobb kihívást a vállalkozásaik számára.