Nem változtatott az irányadó eurókamaton az EKB

ECB EKB Frankfurt Európai Központi Bank euró jegybank
Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó eurókamaton csütörtöki kamatdöntő ülésén.
Vágólapra másolva!

A döntés szerint változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintje.

A döntés után kiadott közlemény szerint Ukrajna orosz inváziója vízválasztó Európa számára.

A kormányzótanács teljes támogatását fejezi ki Ukrajna népének. Biztosítja a zökkenőmentes likviditási feltételeket, végrehajtja az Európai Unió és az európai kormányok által hozott szankciókat. A kormányzótanács minden szükséges intézkedést megtesz az EKB árstabilitása és a pénzügyi stabilitás megőrzésére vonatkozó megbízatásának teljesítése érdekében.

A kormányzótanács 2022 első negyedévében a pandémiás vészhelyzeti vásárlási programban (PEPP) a nettó eszközvásárlásokat kisebb ütemben tervezi folytatni, mint az előző negyedévben. A PEPP szerinti nettó eszközvásárlást 2022 márciusa végén leállítja.

Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban Forrás: Lex Van Lieshout ANP

A kormányzótanácsnak szándékában áll a program alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket legalább 2024 végéig újra befektetni. A PEPP-portfólió jövőbeni kihelyezését úgy kell végrehajtani, hogy elkerüljék a beavatkozást a monetáris politikai irányvonalba - hangsúlyozta a közlemény.

A frissített értékelése alapján és a bizonytalan környezet figyelembevételével a kormányzótanács felülvizsgálta az eszközvásárlási program (APP) következő hónapokra vonatkozó vásárlási ütemtervét.

Az APP keretében a havi nettó vásárlások összege áprilisban 40 milliárd euró, májusban 30 milliárd euró, júniusban pedig 20 milliárd euró lesz.

A harmadik negyedévi nettó vásárlások kalibrálása adatfüggő, és tükrözi a kilátások alakuló értékelését - írták. A közlemény szerint, ha a beérkező adatok alátámasztják azt a várakozást, hogy a középtávú inflációs kilátások a nettó eszközvásárlások befejezése után sem gyengülnek, a kormányzótanács a harmadik negyedévben lezárja az APP keretében történő nettó vásárlásokat. Ha a középtávú inflációs kilátások megváltoznak, és a finanszírozási feltételek összeegyeztethetetlenné válnak az EKB kétszázalékos célja felé tett további lépésekkel, úgy az EKB készen áll a nettó eszközvásárlási ütemterv módosítására az összeg és/vagy az időtartam tekintetében - áll a közleményben.

A kormányzótanácsnak emellett az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatlábainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

A kormányzótanács leszögezte továbbá, hogy kész minden eszközét szükség szerint módosítani annak érdekében, hogy az infláció középtávon a 2 százalékos célértéken stabilizálódjon.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke sajtótájékoztatót tart az EKB kormányzótanácsának ülését követően Frankfurtban 2022. március 10-én Forrás: MTI/EPA pool/Ronald Wittek

Jelentősen fölfele módosult az EKB inflációs előrejelzése

Az EKB idei inflációs várakozását 5,1 százalékra változtatta a decemberben várt 3,2 százalékról. A jövő évi becsült adatot pedig 1,8 százalékról 2,1 százalékra módosította.

Az idei évre becsült 5,1 százalékos infláció több mint a kétszerese az EKB 2 százalékos inflációs céljának.

Christine Lagarde, az EKB vezetője arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz támadásnak hatása lesz a gazdasági aktvitásra és az inflációra a magasabb energia- és nyersanyagárak révén, zavarokat okoz a nemzetközi kereskedelemben és gyengül a bizalom.

Csütörtökön az EKB 4,2 százalékról 3,7 százalékra rontotta az euróövezet gazdaságának idei és 2,9 százalékról 2,8 százalékra a jövő évi növekedési előrejelzését.