Átfogó tiltással tartaná távol Dánia a fiatalokat a dohányzástól

Too good to go
The Danish app against food waste Too Good To Go started as a small idea made be a group of friends sleeping on air mattresses at an office space without a shower and toilet in the court yard. But now the app has taken off operating in six countries and has redistributed over 2 million meals. The idea behind the app is that companies and restaurants can sell the food they would normally have thrown out at the end of the night to hungry people that book the meals through the app. Usually the price is about 30 Danish Kroner (about 4 Euros) and the food can be picked up half an hour before closing time. According to the UN approximately 40 percent of all food end as waste so this app is a big step in the right direction for bakeries, restaurants and take away places who can now make money off food they would have thrown out and lower the excessive waste in the industry. The company behind the app has made a collaboration with sports app Edomondo investors to further expand and seek entry to the American market that also battles with wasted food.
Vágólapra másolva!
A nikotintartalmú termékek értékesítésének szigorú tiltásával próbálhatja megvédeni a fiatalabb generációkat a dán kormány a dohányzás ártalmas hatásaitól. Egy döntéstervezet értelmében megtiltanák a cigaretták eladását mindenki számára, aki 2010-ben, vagy az azt követő években született - számol be róla a Guardian.
Vágólapra másolva!

A dán kormány komoly terveket készített arra vonatkozóan, hogy a felnövekvő generációk tagjai teljesen dohánymentesen éljék életüket. Ennek egyik fontos eleme az az elképzelés, ami szerint teljesen tilos lesz cigaretták és más nikotintermékek árusítása azok számára, akik 2010-ben vagy utána születtek.

A tervezett tiltás hatályának alapját kizárólag a születési évszám jelentené, azaz egységesen terjedne ki minden érintette, minden egyéb körülménytől függetlenül.

"Azt reméljük, hogy mindenki, aki 2010-ben vagy utána született, soha nem próbálja ki a dohányzást, illetve más, nikotinalapú termékeket" - nyilatkozta a kormányzati tervről Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter. "Amennyiben szükséges, készen állunk arra, hogy ezeknek a termékeknek az eladását a korhatárt fokozatosan felfele emelve, megtiltsuk ennek a generációnak" - tette hozzá.

Új javaslattal védené a dán kormány a fiatalokat a dohányzástól - tilos lenne számukra a nikotintermékek vásárlása Forrás: Ritzau Scanpix/AFP/Berlingske/Sofie Mathiassen

A jelenlegi szabályok alapján a dánok 18 éves korukat betöltve vásárolhatnak cigarettát, illetve e-cigarettákat. Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint a 15-29 éves korosztály mintegy 31 százaléka dohányzik. Ez azért is aggasztó,

mert jelenleg a dohányzásnak köszönhetően diagnosztizálják a legtöbb rákos beteget az 5,8 milliós országban.

A statisztikák szerint a dohányzáshoz ilyen módon mintegy 13.600 haláleset köthető évente.

A Dán Rákliga felmérése szerint a bejelentett kormányzati terv jelentős támogatottságot élvez a lakosság körében. A felmérésben részt vevők mintegy 64 százaléka támogatta azt, a 18-34 évesek körében a támogatási arány ennél is magasabb, 67 százalék.

A dán kormány azt is közölte: intézkedéseket készítenek elő arra vonatkozóan is, hogy azok letörhessék a fiatalok alkoholfogyasztását is. Ennek értelmében a jelenlegi 16 évről 18 évre emelnék az alsó korhatárát a 16,5 százaléknál kisebb alkoholtartalmú italok vásárlásának is.

Nem Dánia az első ország, ahol erőteljes jogi szabályozással szorítanák vissza a dohányzást. Ahogy arról az Origo beszámolt, közel egy éve Új-Zélandon egy olyan kormányzati javaslatcsomagot jelentettek be, amelynek célja a dohányzás teljes betiltása a következő generáció tagjai számára, célként kitűzve azt, hogy 2025-re füstmentes legyen az ország.