Stoptáblákat hagynak figyelmen kívül egyes Teslák önvezető módban

Tesla Model Y, tesla, autó, bemutató, teszt
Vágólapra másolva!
Összesen 53.822 darab, teljes önvezetésre képest autót kell visszahívnia Elon Musk autógyártójának, amiért azok direkt úgy lettek programozva, hogy bizonyos esetekben figyelmen kívül hagyják a stoptáblákat.
Vágólapra másolva!

A visszahívás azokat az S, X, 3 és Y modelleket érinti, amelyekben a „teljes önvezetés" funkció béta verziója elérhető - írja a Forbes.hu.

A technológia többnyire betartja a közlekedési szabályokat, de néhány esetben megkérdőjelezhető döntéseket hoz, ezekről pedig néhány aggódó sofőr bejelentést is tett.

Ezekben a bejelentésekben az látható, hogy

a Teslák néhány esetben figyelmen kívül hagyták a stoptáblákat, és áthajtottak rajtuk.

Bizonyos esetekben a Tesla Model Y is figyelmen kívül hagyhatja a stoptáblákat Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezt az instrukciót azonban veszélyesnek ítélte az amerikai közlekedésbiztosító kormányhivatal, ezért vissza kell hívni azokat a 2020 októbere óta piacra dobott autókat, amelyekben ez a funkció elérhető.

A Tesla három vezetési stílusából kettőnél, az „átlagosnál" és az „asszertívnél" dönthetett úgy az autó, hogy áthajt a stoptáblán, a „chill" módban nem, az ugyanis a lehető legkonzervatívabb vezetési stílust követi. A kamerák és szenzorok figyelték a gyalogosokat és a bicikliseket a közelben, ha egyik sem volt, az autó nem ment többel, mint 48 km/h, és tiszták voltak a látási viszonyok, akkor alacsony sebességgel ugyan, de áthajtottak a veszélytelen kereszteződések stoptábláin. A Tesla korábban azt mondta, nincs tudomásuk a stoptáblás funkció miatti balesetekről.