Ritkaságnak számító szobanövények, amelyekért félmillió forintot is elkérnek

Könnyezőpálma, Monstera deliciosa
Vágólapra másolva!
Az interneten nem kell sokat keresgélni, hogy olyan szobanövényeket találjunk, melyek ára a több százezer forintostól kezdve akár milliós nagyságrendű is lehet. A Magyar Mezőgazdaság egy félmillióba kerülő könnyező pálmát látogatott meg. Nevével ellentétben, nem volt oka sírni, hiszen egy ilyen értékű növénynek elég király élete van.
Vágólapra másolva!

A Budapest belvárosában található MOAI virágbolt tulajdonosa Mata Norbert és munkatársa Bodnár Judit Lola több, első hallásra meghökkentő árú szobanövényeket mutatott a Magyar Mezőgazdaság munkatársának. Például egy különleges könnyezőpálmát, amelynek az ára nem kevesebb, mint 500.000 forint.

Egy különlegesebb fajtának, változatnak az ára magas lehet azért, mert lassan nő, nehezen szaporítható - e tulajdonságok mind árfelhajtó hatásúak.

A magas ár oka mégis az esetek többségében a növény különlegessége, ritkasága. Idővel, ha az adott változat gyakoribbá válik, jobban elterjed a gyűjtők között, akkor az ára is lejjebb megy, hiszen itt is a kereslet és a kínálat mozgatja az árat.

Egy-egy ritkaságnak számító könnyezőpálmáért akár félmillió forintot is megadnak gyűjtők Forrás: Shutterstock

A különleges, ritka és drága szobanövényeknek is kialakult már egy gyűjtői rétege hazánkban. Ők megfizetik ezeknek az árát, és gyönyörű növénysarkokat, vagy egész növényszobát alakítanak ki lakásukban, pótmegvilágítással, párásítással, talajnedvesség szenzorral, azaz minden csúcstechnikával, amire a növényeknek szükségük van.

Más hobbik esetén is jellemző, hogy arra az emberek hajlandók akár sok pénzt is áldozni, ez a szobanövények esetén is így van.

Mata Norbert édesanyja Miskolc mellett egy virágboltot vezet, és egyszer megkérte a fiát, hogy szerezzen be olyan növényeket, amelyeket vidéken a nagykereskedésekben nem kaphatók. Mata Norbert talált is ilyeneket, és egyúttal elgondolkozott azon, hogy ezekre a növényekre nem csak vidéken, hanem a fővárosban is lenne igény. Kis piackutatás után rá kellett döbbennie, hogy Budapesten abban az időben nem létezett még kifejezetten szobanövényekkel foglalkozó bolt, így egyenes út vezetett budapesti virágboltja megnyitásához.