Már nem csak patikában lehet venni antigéngyorstesztet

Pozitív koronavírus teszt, Covid-19, covid, antigén teszt és PCR teszt, illusztráció, 2022
Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR teszt
Vágólapra másolva!
A Kormány döntése értelmében javul a lakosság hozzáférése az önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigéngyorstesztekhez. Már nemcsak patikákban, hanem akár drogériákban, kiskereskedelmi üzletekben és benzinkutakon is lehet venni antigéngyorstesztet, ezzel nőhet az árverseny, és csökkenhet a tesztek ára - írja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).
Vágólapra másolva!

A 2022. február 8-án megjelent és 2022. február 9-étől hatályos rendelkezés értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt a COVID-19 kimutatására, önellenőrzési célt szolgáló antigéntesztek nemcsak gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben vásárolhatók meg, hanem minden gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletben elérhetőek lesznek.

Képünk illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fontos kiemelni, hogy a kiskereskedelmi egységekben történő COVID-antigéngyorsteszt forgalmazásának előfeltétele a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedély megléte. Ezt az engedélyt a kiskereskedelmi egységek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől tudják kérelmezni.

Jelenleg 758 kiskereskedelmi üzlet rendelkezik gyógyszerforgalmazási engedéllyel.

A PCR-teszt továbbra is hatósági áras, maximális ára: 19 500 Ft.

Mindemellett felhívjuk a figyelmet, hogy a koronavírus-gyanús betegeknek a háziorvosok továbbra is teljesen ingyenesen elvégzik vagy megrendelik a tesztet. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy önkéntesen végez és vásárol magának tesztet - írják a közleményben.

Fontos tudni, hogy az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye nem hivatalos.

A fertőzés hivatalosan akkor igazolt, ha a pozitív eredményt a háziorvos vagy más egészségügyi szolgáltató az EESZT-ben rögzíti. Ha valaki saját magán végez gyorstesztet és annak eredménye pozitív, javasoljuk, hogy keresse fel háziorvosát, aki dönt a további teendőkről - zárul a közlemény.