Visszaéltek a Nike cipőivel a virtuális világban

Berlin Fashion Week FASHION FASHION WEEK
The creative director of the fashion label Riani wears flamboyant silver socks with his nike sneakers during the label's fitting at the Ellington Hotel in Berlin, Germany, 15 January 2018. In the course of the Mercedes-Benz Fashion Week Berlin, the winter collection 2018/2019, being Riani's 10th show, will be presented on 16 January under the motto 'Rianista's Revolution. Photo: Soeren Stache/dpa
Vágólapra másolva!
A Nike keresetet nyújtott be a New York-i szövetségi bíróságon a StockX nevű online viszonteladó vállalat ellen. A sportszergyártó óriás azt állítja, hogy a StockX jogosulatlanul árult virtuális Nike cipőket.
Vágólapra másolva!

A Nike által benyújtott iratok szerint a StockX nevű online viszonteladó cég a múlt hónapban kezdett el Nike cipőket nem helyettesíthető tokenekként (NFT) árusítani, és azt állította az internetes vásárlóinak, hogy a virtuális cipő tokeneket „a közeljövőben" valódi cipőre válthatják majd át.

A vállalat állítólag több mint 500 Nike márkájú NFT-t értékesített

– írja az RT.com.

Az amerikai sportszergyártó arra hivatkozott, hogy a StockX akciója megsértette a Nike védjegyét, illetve megtévesztette az ügyfeleket. A perben a Nike az NFT-eladások leállítását kéri, illetve kártérítést is követel, azonban ennek összegét nem hozták nyilvánosságra.

Pert indít a Nike, mert visszaéltek a márkanevével a virtuális világban Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A Nike egyébként maga is bejelentette korábban, hogy februártól NFT formájában virtuális ruházati cikkeket forgalmaz majd, együttműködve az RTFKT nevű digitális stúdióval, melyet a cég tavaly vásárolt fel.

Az NFT-k kibocsátásával kapcsolatos perek az elmúlt időszakban kezdtek megszaporodni, ahogy a „metaverzum" platformok népszerűsége megnőtt,

a vállalatok pedig igyekeztek lecsapni az üzleti lehetőségre. A Nike előtt korábban az Hermés divatház is indított már hasonló pert, de ennél is különösebb volt, amikor tavaly a Miramax filmstúdió beperelte Quentin Tarantinót, miután a rendező közölte, a Ponyvaregény című filmjéhez kapcsolódó NFT-ket tervez kibocsátani.