Virtuális világok mozgatják meg a befektetők fantáziáját

Niantic, metaverzum
Vágólapra másolva!
A metaverzum koncepciójának globálisan növekvő népszerűsége a befektetők fantáziáját is megmozgatja. Dél-Koreában például sorra jönnek létre olyan befektetési alapok, melyek lehetővé teszik, hogy a kisbefektetők is beszállhassanak a virtuális világba.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea élen járt az ázsiai országok körében a metaverzumhoz köthető befektetésekben, ugyanis az országban indultak el először a virtuális világhoz köthető, tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek).

Az első négy ilyen alapot októberben indították, és mindössze két hét alatt 100 millió dolláros tőkebeáramlást könyvelhettek el

– írja a CNBC. Január 19-ig már nyolc metaverzum ETF működött az országban, összesen több mint 1 milliárd dolláros tőkével. Ezek jelentős része (több mint 800 millió dollár) dél-koreai részvényekre áramlott, míg több mint 338 millió globális befektetési lehetőségeket célzott meg.

Egyre több kisbefektető száll be a metaverzumba Forrás: EyePress via AFP

A befektetési alapok elsősorban technológiai vállalatokba és chipgyártókba fektetnek, de a Samsung eszközkezelőjének alapja például a népszerű K-pop banda, a BTS mögött álló Hybe-ben is rendelkezik érdekeltséggel.

Ezek a befektetési lehetőségek pedig a kisbefektetők fantáziáját is megmozgatják. Olyannyira, hogy

a globális és hazai fókuszú ETF-ekbe áramló tőke több mint 70 százaléka kisbefektetőktől, és nem intézményi szereplőktől származik.

A szakértők pedig arra számítanak, hogy a jövőben még több ilyen befektetési alap jelenik majd meg, ahogy a metaverzum egyre népszerűbb lesz. Vagyis várhatóan még több befektető igyekszik majd lecsapni a kínálkozó lehetőségre.