Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megújította együttműködését az Energiahivatal és a Magyar Nemzeti Bank

kézfogás család Illemtanóra - Udvariassági alapismeretek (nem csak gyermeket nevelőknek)
Vágólapra másolva!
Új együttműködési megállapodást kötött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A két szervezet közös munkájának célja a földgáz- és a villamosenergia-piac hatékony, átlátható és szabályos működésének biztosítása, írja közös közleményében az MNB és a MEKH.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) munkája során folyamatosan együttműködik a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bankkal (MNB). A két szervezet most új megállapodásban rögzítette a közös munka legfontosabb kereteit.

A megújított együttműködési megállapodásról szóló dokumentumot a MEKH nevében Horváth Péter János elnök, az MNB részéről pedig Matolcsy György elnök írta alá Budapesten.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Horváth Péter János a MEKH elnöke a dokumentummal kapcsolatban rámutatott:


Matolcsy György az MNB elnöke elmondta, hogy

A piaci visszaélések kiszűrése és a fogyasztók védelme érdekében megújított együttműködési megállapodás többek között kitér a két szervezet piacfelügyeleti tevékenységének összehangolására, a piaci befolyásszerzési kísérletek monitorozására és az engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos információk megosztására.

A megállapodás alapján a két szervezet haladéktalanul tájékoztatja egymást minden olyan esetben, amikor annak alapos gyanúját észleli, hogy egy nagykereskedelmi energiapiacon bárki piaci visszaélésnek minősülhető cselekményt hajt vagy hajtott végre.

Az egységes hatósági jogalkalmazás előmozdítása érdekében a jövőben a szervezetek megosztják egymással a szabályozási tesztkörnyezettel (regulatorysandbox) kapcsolatos tapasztalataikat is, azaz tájékoztatják egymást a tesztkörnyezethez kapcsolódó jogszabályokról, tervezetekről és egyéb releváns információkról.

A MEKH és az MNB együttműködésének célja a földgáz- és villamosenergia-piac jogszerű működésének biztosítása, az érintett piacon megkötött, lebonyolított és elszámolt ügyletek hatékony hatósági felügyelete, valamint az információáramlás és az egységes jogalkalmazás biztosítása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről