Kiderült, melyik a leggyakrabban hamisított fűszer az EU-ban, lehet, ön is használja

fűszerek a konyhában
Szárított oregánó: jól illik a mártásokhoz, pástétomokhoz, a bab-, burgonya- és paradicsomos ételekhez, de a halakhoz, a spettihez és a pizzához is
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint az Európai Unióban a gyógy- és fűszernövények közül leginkább az oregánóval csalnak. Az Európai Bizottság közös kutatóközpontja felfedte, hogy az oregánónak kínált fűszerek 48 százaléka nem az volt, hanem jórészt olajfalevél.
Vágólapra másolva!

A legtöbbet hamisított fűszerek sorában az oregánót a bors, a kömény, a kurkuma és a sáfrány követi, ezekből az esetek 17, 14, és 11-11 százalékában próbálják átverni a fogyasztókat - írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

A felméréshez 21 EU-tagállam, valamint Svájc és Norvégia szolgáltatott mintákat, olyan gyógy- és fűszernövényekből, amelyeket köztudottan gyakran manipulálnak.

A kutatóközpont megjegyezte, hogy a 1885 elemzett minta 17 százalékánál merült fel csalás gyanúja, ami alacsonyabb, mint a korábbi tudományos vizsgálatokban.

Az Európai Unióban forgalmazott fűszerek közül legnagyobb arányban az oregánót hamisítják Forrás: Origo

A gyanús minták többsége nem bejelentett növényi anyagot, 2 százaléka pedig nem engedélyezett színezéket tartalmazott.

Ezek a tapasztalatok tehát megerősítik, hogy az unió piacán kínálnak hamis gyógy- és fűszernövényeket, csak a csalások jó részére nem derül fény.

Európa nagy vásárlója a fűszernövényeknek, évente mintegy 300.000 tonnát vesz főként Kelet-Ázsiából. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a szállítási lánc minden szakaszában előfordulhatnak csalárd manipulációk, ám minél több szereplős a lánc, annál nagyobb a csalás lehetősége.