Rémisztő dolgot finanszírozhatott Észak-Korea a lopott kriptovalutákból

észak-korea rakétakísérlet
A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott dátum nélküli képen négy ballisztikus rakéta indítása látható, az ország nyugati partján, a kínai határhoz közel lévő, Tungcsang-zsi nevű kísérleti telepről. This undated picture released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) via KNS on March 7, 2017 shows the launch of four ballistic missiles by the Korean People's Army (KPA) during a military drill at an undisclosed location in North Korea. Nuclear-armed North Korea launched four ballistic missiles on March 6 in another challenge to President Donald Trump, with three landing provocatively close to America's ally Japan. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Vágólapra másolva!
Egy friss ENSZ-jelentés azt állítja, hogy szintet léptek az észak-koreai kibertámadások, újabban már a kriptopiacot ostromolják a latorállam hekkerei, méghozzá sikeresen. Bennfentesek ugyanis tudni vélik, hogy az országban végrehajtott legújabb rakétakísérleteket már a több millió dollár értékben ellopott kriptovalutákból finanszírozták. A részleteket a BBC alapján közöljük.
Vágólapra másolva!

A kibertámadók 2020 és 2021 közepe között több mint 50 millió dollárnyi (több mint 15 milliárd forint) digitális vagyont loptak el - állapították meg a nyomozók.

Az ilyen támadások fontos bevételi forrást jelentenek Phenjan nukleáris és ballisztikus rakétaprogramja számára

- állítják.

Az eredményeket már a múlt hét végén átadták az ENSZ szankciós bizottságának.

A jelentés szerint a kibertámadások legalább három kriptopénz-tőzsdét is megcéloztak Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott dátum nélküli képen négy ballisztikus rakéta indítása látható, az ország nyugati partján, a kínai határhoz közel lévő, Tungcsang-zsi nevű kísérleti telepről Forrás: AFP/Str

A Chainalysis biztonsági cég múlt hónapban közzétett tanulmánya arra enged következtetni, hogy az észak-koreai kibertámadók tavaly akár 400 millió dollár értékű digitális eszközzel is visszaélhettek.
Az ENSZ pedig még 2019-ben arról számolt be, hogy a brutális diktatórikus berendezkedésű állam kifinomult és profi kibertámadások segítségével becslések szerint 2 milliárd dollárt halmozott fel tömegpusztító fegyverprogramjaira.

A latorállamot az ENSZ Biztonsági Tanácsa már rég határozatok sorozatában tiltotta el a nukleáris kísérletek végrehajtásától és a ballisztikus rakéták indításától.

Az ENSZ-jelentés szerint azonban a bénító szankciók ellenére Észak-Korea folytatni tudta nukleáris és ballisztikus rakéta-infrastruktúrájának fejlesztését. Emellett folytatta az anyagok, technológiák és a a kísérletek lefolytatásához szükséges tudás keresését is a tengerentúlon.

Az Egyesült Államok közölte, hogy Észak-Korea csak a múlt hónapban kilenc rakétakísérletet hajtott végre.

"Észak-Korea demonstrálta a gyors bevethetőségi, a széles körű mobilitási (beleértve a tengeren való mozgékonyságot is), és rakétaerőinek fokozott ellenálló képességét" - közölték a szankciófigyelők.

Múlt pénteken Kína és Oroszország azonban nem volt hajlandó aláírni az észak-koreai rakétakilövések elterjedését elítélő nyilatkozatot.

Vasárnap az Egyesült Államok bejelentette, hogy az Észak-Koreáért felelős különleges megbízottja még a héten találkozni fog japán és dél-koreai tisztviselőkkel, hogy megvitassák a helyzetet.

Az ENSZ jelentése azt is megállapította, hogy tovább romlik a humanitárius helyzet Észak-Koreában, ami valószínűleg annak a döntésnek az eredménye, hogy az ország a járvány idején lezárta határait.
A jelentés kitért arra is, hogy az országból származó hiteles információk nagyon körülményes és kétséges beszerezhetősége miatt roppant nehéz meghatározni azt, hogy konkrétan mekkora károkat okoztak a nemzetközi szankciók Észak-Koreában.