Országok, ahol használják is a kriptovalutákat, nem pusztán beszélnek azokról

A bitcoin tranzakciói a világon bárhonnan gyorsan végrehajthatóak és helyi készpénzre váltható.
Vágólapra másolva!
Egy kutatás megvizsgálta, hogy a világon mely országokban használják a legtöbbször különböző tranzakcióra a kriptovalutákat. A tranzakciók volumene tekintetében egy ázsiai ország magasan vezeti a globális listát.
Vágólapra másolva!

A Chainalysis kutatása felmérte, a világon mely országokban használják leggyakrabban a kriptovalutákat. A vizsgálat vásárlóerő alapján súlyozta a tranzakciók volumenét, és különös hangsúlyt fektetett a nem professzionális használatra. Így világosabban látszik, hogy az egyes államokban milyen széles körben elterjedt a kriptopénzek használata.

Az adatokból végül az jött ki, hogy Vietnám egyértelműen a globális éllovasnak számít. Nemcsak általában a tranzakciók értéke, de a magánszemélyek által lebonyolított fizetések szempontjából is.

A jelentés hangsúlyozta, hogy Vietnámban (és több más fejlődő gazdaságban) azért különösen népszerűek a kriptopénzek, mert a lakosság széles körben használja azokat befektetési eszközként. Ez kiváltképp igaz azokra az országokra, ahol a helyi fizetőeszköz árfolyama bizonytalan, vagy az elmúlt időszakban jelentősen gyengült. Vagyis az élvonalban található még Venezuela, Argentína, valamint Törökország is. A Statista alábbi ábráján látható a tranzakciók súlyozott mennyiségének globális eloszlása.

A kriptovalutákkal végrehajtott tranzakciók súlyozott rangosra a világ országainak körében Forrás: Statista

Emellett több olyan fejlődő gazdaság van, ahol a lakosság személyközi tranzakciókra használja leginkább a kriptopénzeket, gyakorlatilag a hagyományos bankrendszer szolgáltatásai helyett. Ez különösen Afrikában igaz, ahol Nigéria és Kenya ugyancsak a globális lista élmezőnyében végzett.

A fejlett országok körében az angol nyelvű államokban a leginkább elterjedt a kriptopénzek használata: Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Dél-Afrika, Ausztrália.

A jelentés kiemelte továbbá, hogy a fejlődő gazdaságok közül Indiában, Kínában és Brazíliában is jelentős az aktivitás, továbbá vannak olyan államok (Oroszország, Ukrajna), ahol elsősorban az intézmények iránti bizalmatlanság vagy a potenciális adóelkerülés a kriptovaluta-használat elsődleges oka.