Fogolytáborba küldtek egy családot Észak-Koreában, mert külföldi mobilokat találtak a tagoknál

Észak-Korea fogolytábor, mobiltelefon, telefon,   PRK - ALONG THE BORDER BETWEEN CHINA AND NORTH KOREA north korea korean china pyongyang sinuiju manpho hyesan dandong communist people's army soldat
A running Korean soldier at the border between Changbai (China) and Hyesan (North Korea). Un soldat coréen court ŕ la frontičre entre Changbai (Chine) et Hyesan (Corée du Nord). (Photo by Jian Luo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Letartóztattak és politikai bűnözőnek bélyegeztek egy Yanggang tartománybeli házaspárt külföldi mobiltelefonok használata miatt. Büntetésként a két észak-koreai állampolgárt, sőt még a tizenkét éves fiukat is politikai fogolytáborba vitték, számolt be róla a Daily NK.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai állambiztonsági minisztérium (MSS) február 9-én állította bíróság elé azt a két, 45 illetve 38 éves, Samsu megyében élő lakost, akiket még tavaly év végén tartóztattak le kínai mobiltelefonok birtoklásáért.

Az ítélet szerint az MSS politikai bűnözőknek titulálta a házaspárt, „jelentéktelen" kémeknek nevezve azokat,

– mondta el a Daily Nk-nak egy titkos, helyi forrás.

A feleség még tavaly szeptemberben a szülei tanyáján tartózkodva telefonált, amikor egy MSS rádiólokátor elkapta a jelet, a letartóztatás során pedig állítólag a család kémtevékenységére is fény derült.

Egy észak-koreai település Forrás: Hans Lucas via AFP/Jian Luo / Hans Lucas/Jian Luo

A tartományi Katonai Biztonsági Parancsnokság alapos házkutatást tartott amely során öt kínai mobiltelefont fedeztek fel, amelyek egy föld alatti burgonyatároló mélyén voltak elrejtve – állította az MSS. A tárgyaláson kifejtették, hogy a telefonokról törölt adatok helyreállítása és elemzése során nem volt kétséges, hogy a házaspár információkat küldött Észak-Korea belügyeiről, az észak-koreai lakosok körében forgó pletykákról, sőt különféle észak-koreai dokumentumokról is.

Büntetésként a házaspárt, sőt, tizenkét éves fiukat is politikai fogolytáborba vitték, míg a gyanusítottakhoz kötődő további hat családot Paekam megye egy távoli hegyvidékére száműztek.

Ez utóbbiak bűne csupán annyi volt, hogy állítólag elfogadták a házaspár "piszkos pénzét", amelyet megélhetésük támogatására kaptak tőlük.

A forrás ugyanakkor hozzátette, hogy a helyi lakosok, akik végignézték a tárgyalást, nem hittek a vádaknak, ugyanis

az MSS gyakran gyárt „kémügyeket", csak azért, hogy félelmet keltsen az emberekben.

Egy katona járörözik Changbai (Kína) és Hjeszan (Észak-Korea) határán Forrás: Hans Lucas via AFP/Jian Luo / Hans Lucas/Jian Luo

Az Origo is beszámolt róla korábban, hogy az Ázsiai országban igazi vasszigor uralkodik, furcsábbnál furcsább tiltásokkal, és többek közt az sem engedélyezett, hogy az állampolgárok külföldre kezdeményezzenek hívásokat, sőt, még a globális internethez is csak a magas rangú tisztviselők férhetnek hozzá.