Good Lunch: azt mondják nem beszélnek zöldségeket

lencse bab borsó hüvelyesek
Vágólapra másolva!
Az emberek többsége nem szívesen választ hüvelyes ételt tartalmazó fogást, ha étterembe megy – derül ki a Bonduelle reprezentatív felméréséből, pedig a növényi alapú, rugalmas étrenddel és a napi rendszerességű hüvelyesfogyasztással rengeteget tehetünk egészségünk és bolygónk megőrzéséért is. A Bonduelle fontosnak tartja az egészséges étrenden alapuló, tudatos életmód támogatását, ezért a szemléletformálást támogatva februárban új életmód sorozatát is elindította Nem beszélünk zöldségeket! címmel. A felmérés eredményeinek ismertetése, valamint a kampány kapcsán tartott online sajtótájékoztatón az Origo munkatársa is részt vett.
Vágólapra másolva!

A Bonduelle 50 hazai vendéglátóhely ételkínálatának elemzésével és több mint 1000 fő bevonásával készített reprezentatív felmérést. A kutatásból kiderült, hogy a vendéglátóhelyek kevesebb mint fele (41 százalék) tart húsmentes fogást, ráadásul az ételkínálat is egyhangú: a húsmentes fogások nagyobbrészt a rántott és grillezett sajtokra, salátára, valamint húsmentes levesekre korlátozódnak.

Az éttermek többsége (84 százalék) kínál ugyan hüvelyeseket is tartalmazó ételeket, ám az összes vendéglátóhely teljes kínálatát vizsgálva az ételek mindössze 4 százalékban volt hüvelyes.

A választék elsősorban a hagyományos magyar fogásokra, többek között a bablevesre, a babgulyásra, a rizibizire, a tárkonyos ragulevesre és a különféle módon töltött húsokban megjelenő zöldborsóra korlátozódik. A felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy a megkérdezettek fele csak otthon fogyaszt hüvelyeseket, míg mintegy 40 százalékuk étteremben is szívesen kér ilyen ételeket.

A vendéglátóhelyeken a zöldborsó a legnépszerűbb, ami elsősorban a népszerűbb köreteknek (pl. rizibizi), leveseknek (például borsóleves) és az elsősorban zöldborsó felhasználásával készült húsos raguknak köszönhető. Az étterembejárók 57 százaléka azért fogyaszt hüvelyeseket is tartalmazó ételeket a vendéglátóhelyeken, mert szereti őket, míg a megkérdezettek 37 százaléka tartja egészségesnek. Úgy tűnik, a vendéglátóhelyeken hüvelyeszöldség-fogyasztókat alapvetően két nagyobb csoportra oszthatjuk: az egyik csoport a hagyományos magyaros konyha fogásait (pl. babgulyás) választja szívesen, míg a fogyasztók másik része nyitott a hüvelyesek korszerűbb, változatosabb felhasználására és a nemzetközi konyha fogásaira is.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

- mondta Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. marketing- és kereskedelmi igazgatója a Bonduelle sajtótájékoztatóján.

"Felmérésünk szerint az étterembejárók egy része kifejezetten nyitott lenne a vendéglátóhelyeken is a változatosan és izgalmasan elkészített, hüvelyesekből készült fogásokra, ám úgy látjuk, hogy a vendéglátóhelyek ma még nem használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségeket. Ezért fontosnak tartjuk a vendéglátóhelyek és a fogyasztók edukációját is, hiszen mind saját magunkkal, mind a bolygóval jót teszünk, ha napi rendszerességgel fogyasztunk hüvelyeseket is" – tette hozzá a szakember.

A növényi alapú táplálkozás nagyköveteként a Bonduelle fontosnak tartja az egészséges étrenden alapuló, tudatos életmód támogatását.

A vállalat ezért tavaly ősszel bevezette az új, 100 százalékban növényi összetevőket tartalmazó készételét, a Good Lunch termékcsaládot, továbbá a szórakoztatva tanulást és a szemléletformálást támogatva februárban új életmód sorozatát is elindította Nem beszélünk zöldségeket! címmel.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/OksanaKiian/Oksanakiian

A sorozat témája az egészséges, tudatos életmód, a növényi alapú, tudatos táplálkozás, a testi-lelki harmónia és a fenntarthatóság. Az új podcast műsorvezetője Tatár Csilla, a vendégek pedig szakterületük elismert képviselő – Almási Kitti klinikai szakpszichológus elsősorban az egészséges énképről, Kohlné Papp Ildikó pszichológus, dietetikus a táplálkozás lelki vonatkozásairól, Dúll Andrea az ember és környezete közötti lelki viszonylatokról, Szöllősi Réka élelmiszerpolitikai szakértő a fenntartható növénytermesztés lehetőségeiről, Szabó Adrienn dietetikus a teljes értékű táplálkozás jelentőségéről, Almásy Csilla gyógytornász a mozgás szerepének fontosságáról, Fancsikai Eszter pedig saját és gyermeke veganizmusáról mesél a 10 részes sorozatban.

A Nem beszélünk zöldségeket! podcast első epizódját február elején publikálta a Bonduelle. A sorozat a vállalat honlapján, valamint a Spotify, az Apple Podcast, valamint a Google Podcast felületein hallgatható, és az új epizódok heti rendszerességgel kerülnek majd fel a csatornákra.