Kellemetlen meglepetés érheti a Dubajban alapított cégeket

The First Group, Ciel Tower, Dubaj
Vágólapra másolva!
A hazai vállalatvezetők szempontjából is fontos fejlemény, hogy az Egyesült Arab Emírségek jövőre átfogó társaságiadó-reformba kezd, hiszen az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a dubaji cégalapítás.
Vágólapra másolva!

Évről évre nő Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek (EAE) közötti bilaterális kereskedelmi forgalom, számos magyar tulajdonú céget alapítottak Dubajban, így aztán az itthoni vállalatvezetők szempontjából is fontos fejlemény, hogy az EAE-ben bejelentették, átfogó társaságiadó-reformba kezdenek.

Az országban 2023. június 1-jétől többkulcsos társasági adót vezetnek be, ami negatív meglepetésként érheti azokat a cégeket, amelyek az eddigi adómentesség reményében indították el a vállalkozásaikat

– mondta a Világgazdaságnak Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje. Az utóbbi években azért is vált népszerűvé a dubaji cégalapítás, mert részben összekötő kapocs volt a külföldi terjeszkedésekhez, részben pedig a nemzetközi adótervezés egyik kedvelt bázisává vált. A helyi gazdasági és idegenforgalmi minisztérium által kiadott mutató alapján tavaly rekordot jelentő, 72.152 új vállalkozási engedélyt rögzítettek, ami 69 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Cégbejegyzési tranzakcióból 430.221-et regisztráltak, ami 24 százalékkal több mint egy évvel korábban, és a magyar exportszámok is alátámasztják a növekvő volument.

A Pálma-sziget a Pálma-toronnyal Forrás: YouTube.com

Adótitok miatt a HEPA-tól a Világgazdaság arra nem kapott választ, hány magyar cég aktív a régióban, ám az nyilvános, hogy az elektronika-, a jármű-, a gép- és fémipar, az élelmiszeripar, valamint a vegy-, a gumi- és a műanyagipar a leghangsúlyosabb alágazati szektor az exportot tekintve.

A legfrissebb emírségekbeli bejelentés közvetlen válaszreakció a globális minimumadóra, amiről 2021 végén állapodtak meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjai.

Jövő nyáron 9 százalékos társasági adót vezetnek be valamennyi EAE-ben alapított vagy gazdasági tevékenységet végző cégre, valamint speciális, várhatóan 15 százalékos társasági adót a legalább 750 millió euró árbevételű multikra. Az új szabályok az egész országra egységesen, tehát nem emirátusonként eltérően érvényesülnek majd.

Dubaj továbbra is a kedvenc úti célok közé tartozik a világon

A dubaji Gazdasági és Turisztikai Minisztérium által közzétett legfrissebb adatok szerint 2021 negyedik negyedévében a város nemzetközi látogatottsága meghaladta a 3,4 milliót, elérve a világjárvány előtt, 2019 negyedik negyedévében regisztrált szint 74 százalékát. A szállodai szobák iránti kereslet megegyezik London, Párizs és Oslo szállodai szobakeresletével. Tavaly a szállodai szobafoglaltság átlagosan elérte a 67 százalékot, ami világszinten a legmagasabb foglaltsági arányok közé tartozott. Dubaj 2021-ben is magas pontszámot ért el a nemzetközi indexekben, tovább erősítve hírnevét, mint élhető világközpont. Mutatva, hogy a több mint 200 nemzetiségnek otthont adó multikulturális város még vonzóbbá vált a turisták, befektetők, alkotók és a kultúrát kedvelők számára.

Előtérben a Ciel-torony, Dubaj egyik legszebb felhőkarcolója Forrás: The First Group

A jelenleg ismert információk alapján a bejelentett társasági adó nagyban hasonlít a magyar taóra, ami a 9 százalékos adókulcson túl a kapott osztalék adómentességében, valamint a külföldre irányuló kifizetések forrásadó-mentességében is tükrözi a magyar szabályokat.

Számos holdingfunkciót betöltő cég esetében éppen ezért az új szabályok nem fognak lavinaszerű változást okozni, viszont mindenképpen hátrányos a jelenlegi helyzethez képest, hogy a cégeknek adóbevallást kell készíteniük, valamint meg kell felelniük a transzferárazási szabályoknak is. A változtatás pozitív következménye viszont, hogy az Egyesült Arab Emírségek ezzel kikerül a zéró adókulcsú államokra korábban bevezetett adatszolgáltatási kötelezettség alól.