Tavaly novemberben csaknem négyszeresére nőtt a vendégéjszakák száma

folly,arborétum,erdő,balaton,ősz
Vágólapra másolva!
A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma tavaly novemberben több mint két és félszeresére, 163,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva elsősorban a járványügyi korlátozások előző évi bevezetése miatt. A Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. novemberi értéktől azonban 35,7 százalékkal elmaradt. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma csaknem nyolcszorosára, 697,2 százalékkal emelkedett, de még így is 42,9 százalékkal kevesebb volt a 2019. novemberinél. Az összes vendégéjszaka csaknem négyszeresére nőtt, 292,1 százalékkal haladta meg a 2020. novemberit, de 39,4 százalékkal kevesebb volt a két évvel korábbinál - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A belföldi vendégek száma 292 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 644 ezer volt. Az éjszakák 78 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva háromszorosára, 208,2 százalékkal emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint másfélszeresére (64,9, illetve 69,0 százalékkal) az üdülőháztelepeken (116,5 százalékkal) és a kempingekben (105,9 százalékkal) több mint kétszeresére nőtt 2020 novemberéhez képest.

A két legnépszerűbb turisztikai régió közel azonos részesedéssel a Balaton és a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, mindkét régióban a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.

A szálláshelyekre érkezett 229 ezer külföldi vendég összesen 622 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek az éjszakák 88 százalékát szállodában töltötték, ez nyolc és félszerese a 2020 novemberinek, 757,9 százalékos emelkedést jelent. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák kétharmadát regisztrálták.

A kereskedelmi szálláshelyek teljes árbevétele több mint négyszeresére 333,9 százalékkal 28,226 milliárd forintra nőtt az előző év novemberéhez viszonyítva,

32,0 százalékkal elmaradt a két évvel korábbitól. Ebből 16,173 milliárd forint volt a szállásdíj-bevétel, 353,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de 30,2 százalékkal kevesebb a 2019. novemberinél. A vendéglátás bevétele 299,0 százalékkal, 6,879 milliárd forintra emelkedett és 39,4 százalékkal csökkent a két évvel korábbihoz viszonyítva.

Kirándulók tavaly ősszel a Folly Arborétumban, a Balatonhoz közel Forrás: Travelo.hu / Gerencsér

A múlt év első tizenegy hónapjában a belföldi vendégek 9,886 millió vendégéjszakát töltöttek el, 0,8 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, a külföldiek által eltöltött 4,183 millió éjszaka 12,2 százalékkal nőtt. Az összes vendégéjszaka 4,0 százalékkal haladta meg a 2020. január-novemberit.

A kereskedelmi szálláshelyek bevétele 13,5 százalékkal 261,9 milliárd forintra nőtt,

amiből a 19,8 százalékos növekedéssel a szállásdíj bevételek 153,9 milliárd forintot tettek ki, a vendéglátásból 2,9 százalékkal több, 64,3 milliárd forint származott.

Élénkülést hozott a nyitás

A májusi fokozatos nyitással már érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, júniusban még csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők foglalhattak szállást, azonban az 5,5 millió beoltott hatására július 3-ától már nem szükséges a védettségi igazolvány a szállásfoglaláshoz, ami további élénküléshez vezetett. Kétoldalú kormányközi megállapodásokkal egyre több országból lehet fogadni vendégeket, azonban a külföldi vendégforgalom az európai vakcinaigazolvány bevezetésével élénkült jelentősebben - írja az adatokat kommentálva Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Kedvező, hogy az Európai Bizottság már megkezdte a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal az oltási igazolások kölcsönös elfogadását, ugyanakkor még nem látható, hogy az Európán kívüli, transzkontinentális forgalom mikor indulhat el. A delta és az omikron variáns terjedése azonban továbbra is körülményessé teszi az utazásokat, az elmúlt hetekben több tagállam is szigorított a beutazásokon.

Egyes sportrendezvények (foci-Eb, Forma1) már jelentősebb számú külföldi vendéget vonzottak, csakúgy, mint az Eucharisztikus Világkongresszus és vadászati világkiállítás, valamint további vásárok, kiállítások, konferenciák.

Mindezeknek köszönhetően az őszi beszámolók kifejezetten kedvezők voltak, az egy évvel ezelőttihez képest pedig robosztus növekedést mutatnak a tavaly szeptember 1-jén bevezetett határzár utáni visszaesés hatására. Kérdés, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt, azonban feltehetően gyorsan élénkülhet, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt másfél év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat - írja az elemző.