Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felfoghatatlan áron kelt el egy üveg pezsgő

Ha szilveszter, akkor pezsgő - Egy kis pezsgőtörténelem
Vágólapra másolva!
A Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő 1874-ből származik, és a világ legdrágább itala lett, amelyet a Christie's decemberi árverésén a történelem során másodszor adtak el.
Vágólapra másolva!

A Christie's aukciósház által szervezett londoni Finest and Rarest Wines and Spirits (legfinomabb és legritkább borok és szeszes italok) decemberi árverésén igazán nagy lehetőség nyílt a nagyon régi italok szerelmeseinek - írja a Magyarmezőgazdaság.hu. A 19. század végéről származó klasszikus Perrier-Jouët pezsgő került kalapács alá, a márka más luxusitalai mellett.

Az aukció csúcspontja, a francia Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő volt, amely 1874-ből származik, és maga Charles Perrier, a legendás borászat alapítójának fia alkotta meg.

57 ezer dolláért kelt el a francia Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgőnek ez a palackja, amely 1874-ből származik Forrás: Perrier-Jouët

Az ital egy különleges Chardonnay szőlőből készült, amely Cramantból, a Perrier-Jouët eredeti és legértékesebb szőlőültetvényének dűlőjéből származik. A palack feltehetőleg már a kezdetekben gyűjtőkhöz került, hiszen 147 évvel a gyártása után is bontatlan maradt.

Először 1888-ban került kalapács alá, szintén a Christie'snél, amikor is a maga nemében a legdrágább árverésen eladott pezsgő lett, és ezt a címet 1967-ig nem is veszítette el.

A helyzet a decemberi árverésen sem változott. A szervezők arra számítottak, hogy egy üveg Perrier-Jouët Brut Millésimé 1874-ből körülbelül 20 000 dollárt fog érni. Végül kiderült, hogy jócskán alulbecsülték, mert majdnem háromszoros áron,

57 ezer dollárért (kb.18,5 millió forint) kelt el.

A Perrier-Jouët pezsgőgyártó egyik prémium terméke napjainkból Forrás: Perrier-Jouët

Így a Brut Millésimét megilleti a Christie's aukcióin valaha eladott legdrágább pezsgő címe.

Az évszázados pezsgő azonban nem minden, amit az új vevő nyert a vásárlással. Hogy az élmény a lehető legteljesebb legyen, az aukció nyertesének lehetősége lesz egy éjszakát eltölteni az epernay-i Maison Belle Epoque Champagne-villában, amely évszázadok óta a Perrier család tulajdonában van, és amely többek között Európa legnagyobb francia modern művészeti magángyűjteményének, és egy jelentős pezsgőpincének ad otthont. A vendég tartózkodását egy három Michelin-csillagos séf, Pierre Gagnaire által készített vacsora egészíti ki, amelyet a Perrier-Jouët pezsgőház legjobb pezsgővel párosítanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről