Brutális árat fizetett egy amerikai nagybank személyes adatok nyilvánosságra kerülése miatt

Morgan Stanley
Vágólapra másolva!
Több millió dollár kártérítést kapnak egy Wall Street-i nagybank ügyfelei, mert a pénzintézet nem tudta megvédeni személyes adataikat. A részletekről az RT adott írt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai székhelyű Morgan Stanley multinacionális befektetési bank beleegyezett, hogy 60 millió dollárt - mintegy 19 milliárd forintot - fizet egy olyan per rendezésére, amelyet ügyfelei indítottak azt állítva, hogy

mivel a pénzintézet nem korszerűsítette informatikai rendszerét, evvel bárki számára megtekinthetővé tette személyes adataikat.

A mintegy 15 millió ügyfél nevében indított perben a Morgan Stanley-t azzal vádolták, hogy 2016-ban két vagyonkezelési adatközpontba telepített, nem titkosított berendezéseiket úgy adták tovább, hogy azok még mindig tartalmaztak ügyféladatokat. Emellett 2019-ben a Morgan Stanley állítólag átadott néhány régebbi, ügyféladatokat tartalmazó szervert egy harmadik félnek. A bírósági papírok szerint a bank később visszaszerezte a szervereket.

A Morgan Stanley az egyik legnagyobb amerikai bank Forrás: Origo

A javasolt csoportos kereset előzetes egyezségét múlt pénteken nyújtották be egy manhattani szövetségi bíróságon, és most már csak a kerületi bíró jóváhagyására van szükség.

Az egyezség értelmében az ügyfelek legalább két évre szóló csalásbiztosítást kapnának, emellett pedig 10.000 dollár kártérítést igényelhetnek.

A bírósági dokumentumok szerint habár a Morgan Stanley beleegyezett a kárösszegek kifizetésébe, tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, ezzel együtt azonban kifejtette, hogy az incidens óta már jelentős fejlesztéseket hajtott végre adatbiztonsági gyakorlatában.