Kiderült, valóban drágábbak-e a lakások nyugaton, mint keleten

Hollywood,Sign,District,In,Los,Angeles,,Usa.,Beautiful,Hollywood,Highway usa,hollywood,palm,sign,american,lee,america,mountain,view,white
Los Angeles belvárosa
Vágólapra másolva!
Vajon nyugaton tényleg mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha ingatlanvásárláson törjük a fejünket?Nemcsak annak jártak utána, hogy itthon van-e árbeli különbség a két országrész között, hanem annak is, hogy Európában és Amerikában is felfedezhető-e a nyugat-kelet között húzódó árdifferencia - olvasható az ingatlannet.hu közleményében.
Vágólapra másolva!

Magyarországi helyzet

A budapesti lakásárakra érdemes külön fókuszt helyezni.

Ami a magyar fővárost illeti, ketté bonthatjuk Dunától balra és jobbra fekvő kerületekre.

Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint, az V. kerületet leszámítva, nyugaton magasabban vannak a négyzetméter árak, mint keleten. A „gazdagabbik oldalon" idén novemberben a téglaépítésű lakások átlagára 750 ezer Ft/m2 és 1.200.000 ezer Ft/m2 között, a „szegényebbik oldalon" pedig 540 ezer Ft/m2 és 1.240.00 ezer Ft/m2 között volt.

Budapesti lakásárak közötti különbségek Forrás: Ingatlannet.hu

Ilyen magas négyzetméter árak mellett nem is csoda, hogy az ingatlannet.hu kínálatában az öt legdrágább ingatlan mind budapesti elhelyezkedésű. Viszont a tíz legdrágább versenyző közé, már Siófok is bekerült.

A Balatonon egyébként szintén jelen van a nyugat-kelet árdifferencia, hiszen az aranyparton általában drágábban kínálják eladásra az ingatlanokat, mint az ezüst parton.

Továbbá az ország nyugati felében lévő megyeszékhelyeken 350 ezer Ft/m2 (Szekszárd) és 780 ezer Ft/m2 (Veszprém) között mozognak az átlagos lakáspiaci árak. Magyarország keleti részében pedig a legalacsonyabb átlagár 160 ezer Ft/m2 (Salgótarján), míg a legmagasabb 750 ezer Ft/m2 (Debrecen).Tehát nyugaton magasabban van a skála felső határa, de nem sokkal, hiszen négyzetméterenként átlagosan csak 30 ezer forint az eltérés a két országrész között.

Európa

Az európai lakáspiaci statisztikák tekintetében is elmondhatjuk, hogy a nyugati országok lakáspiaca borsosabb áron fut, mint a keleti országok lakáspiaca.

Ebből a nézőpontból a nyugat-kelet között kirajzolódó árdifferencia elég látványos.

A vizsgálatba vont Kelet-Európai országok fővárosainak novemberi átlagos lakásárai:

  • Románia: 2000 euró/m2
  • Ukrajna: 2000 euró/m2
  • Oroszország:5500 euró/m2

A vizsgálatba vont Nyugat-Európai országok fővárosainak novemberi átlagos lakásárai:

  • Németország: 11.600 euró/m2
  • Franciaország: 12.800 euró/m2
  • Egyesült Királyság: 14.400 euró/m2

Jól látszik, hogy Bukarest-Kijev-Moszkva hármasának novemberi lakáspiaci átlagárai (2000 euró/m2 – 5500 euró/m2) jóval el vannak maradva Párizs-London-München hármasának novemberi lakáspiaci átlagáraitól (11.600 euró/m2 – 14.400 euró/m2).

Egyesült Államok

Talán a hazai és európai összehasonlítás után már nem okozunk meglepetést azzal, hogy

Los Angelesben magasabbak a lakhatási költségek, mint New Yorkban.

Viszont az meglepő lehet, hogy Vancouverben 2021-ben megváltozott a felfogás, és a keleti részt jobbnak kezdték el megítélni a vásárlók. Ennek köszönhetően pedig a kínálati áruk is nagyobb ütemben növekszik, mint az ellentétes oldalon levő társaiké.

Los Angeles belvárosa Forrás: Shutterstock/Ingus Kruklitis

Korábban persze Vancouverben is a nyugati negyedben nőttek nagyobbra az átlagos négyzetméter árak, ráadásul itt volt nagyobb a kereslet és a kínálat is. Egy ottani szakember szerint a nyugati kifejezés azért ilyen népszerű, mert történelmileg ez ágyazódott be az emberek fejébe. A generációk váltakozásával azonban változhatnak a preferenciák is és emiatt az ingatlanpiacon ciklikusságot fedezhetünk fel e tekintetben.

A tájolás a keleti fekvésű lakásoknak kedvezhet

Nemcsak országok, országrészek, városrészek és utcák között fedezhető fel a nyugat-kelet differencia, hanem az ingatlanok tájolásánál is.

A nyugati fekvésű lakóingatlanok, ugyanis magasabb eladási/kiadási áron mozognak, mint a keleti fekvésű társaik.

Habár ez nem feltétlenül örök érvényű igazság. A jövőben ugyanis a klímaváltozással együtt megváltozhatnak az ingatlanvásárlási szokások is. A forró nyári napokat elkerülve nem biztos, hogy az emberek a napsütötte, nyugati tájolású lakásokat részesítik majd előnyben. Sokkal inkább a hűvösebb, keleti tájolású lakások kereslete pöröghet fel.